KulturaSlovenijašolstvo in znanje

Fantazijska literatura pri mladih: «Slišala prisluhe in za 9 let izginila«

Tako pripoved o deklici Cam začne Hrastničanka Ana Kaluder, ki je izdala svoj fantazijski prvenec. Glavno vlogo v njem nameni dekletu, ki odkrije, da je pol človek, pol sirena. Po letih življenja med sirenami morajo le-te, zaradi onesnaženja in človekovega vpliva na življenje v morju, na kopno. Kjer se pravi zaplet šele začne.

»V slovenščini nimamo ravno veliko fantazijskih del z omembe vredno vlogo siren. Če sem pošten, takšnega dela sploh ni,« je izid knjige pospremil predsednik Celjskega literarnega društva  in dober poznavalec ter pisec fantazijske literature,  Bojan Ekselenski.

»Za sirene kot glavne osebe v knjigi sem se odločila, saj je morje zares skrivnostno in ne vemo, koliko neodkritega je še tam spodaj. V vsaki od treh zgodb so sirene izpostavljene novim izzivom, in prav to jim pomaga, da bolje spoznajo sebe in svoje sposobnosti, kar naredi mnoge preobrate in zanimivosti v knjigi,« pravi avtorica.

V zgodbo je vpletla tudi medvrstniško nasilje, najstniško hrepenenje po ljubezni z uresničljivo nežnostjo in romantiko, prijateljstvo, socialno povezanost in celo – podjetništvo.

Ana Kaluder je sicer maturantka Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko. Poleg začetka študijske poti že načrtuje novo knjigo, tokrat se bo lotila pisanja kriminalke.

Pohvale  vredno početje mlade pisateljice in obenem vredna podpore za njen pogum in morebitno usmeritev v pisateljske vode, ki znajo biti  vznemirljive in razburkane.

Vane T. Costa

Vir in foto: šcc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura