Nekategorizirano

Celje: »Danes se k nam skloni nebo, da se pokloni umetnosti in kulturi«

Včeraj je v veliki dvorani Narodnega doma v Celju  potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo priznanj Celjske zvezde. Priznanja  na področju kulture za uspešno delo in pomembne dosežke na področju kulture in prepoznavnosti Celja  v širšem prostoru v zadnjih dveh letih ustvarjanja.

Osrednji govorec ob Slovenskem prazniku kulture je bil Uroš Rošer, predsednik KUD Zarja Trnovlje.

»Nocoj v Narodnem domu, celjskem hramu narodne zavednosti praznujemo Prešernov dan, dan kulture, ki ga praznujemo že 78. zapored, sicer utemeljen po dnevu smrti pesnika Franceta Prešerna,” je dajal.”Trdim tudi, da je kultura medij prevajalstva med realnim in imaginarnim. S tem medijem lahko kulture vešč človek razume obstoj lepote človekovega ustvarjanja, se zna, na svoj inovativen način udejanjiti in izraziti ter biti snovalec  plemenitih medčloveških odnosov,« je sklenil slavnostni govorec Uroš Rošer

Dobitniki Celjskih zvezd za pomemben prispevek na področju kulture ter prepoznavnosti Celja v širšem prostoru je Miha  Fűrst, ki deluje razpet med Salzburgom, Ljubljano in Celjem, kjer ga pa vidimo in slišimo v različnih zasedbah in vlogah  od kontrabasista do soustvarjalca v različnih kulturnih projektih v Celju, na Celjskem in širše.

Drugi prejemniki so avtorji razstave Tendence Timoteju Jevšenaku, Adamu Brezniku, Domnu Ermencu, Pii Klančar in Moniki Vešligaj, ki  so pripravili pregled osrednjih arhitekturnih del urbanizma in stanovanjske izgradnje v Celju med leti 1955 in 1985. Z  to razstavo so člani ekipe  odprli  pereče vprašanje, kako obravnavati in ohranjati arhitekturo modernizma in pripravili  poglobljeno predstavitev arhitekturnega in urbanističnega razvoja našega mesta, da bi ga obiskovalci pravilno povezali ter dojeli in ocenili.

Priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo je prejel Janez Bermež, ki je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču. Njegov igralski potencial pa je bil ob gledališču izkazan tudi v različnih vlogah v filmih, kot so Moj ata socialistični kulak, Deseti brat, Nasvidenje v naslednji vojni, Draga moja Iza, Idealist in Na klancu. Njegov pester izbor vlog brilijantno odigranih in dodeljenih vlog, filmskih in gledaliških v katerih je vedno dajal samega sebe do zadnjega atoma ustvarjalnosti in predanosti, potrjuje to  da je igralec in umetnik največjega formata. Janez Bermež  je v dolgoletni igralski karieri kot član SLG Celje z različnimi igralskimi vlogami bistveno zaznamoval ne le gledališko, temveč tudi širšo kulturno in umetniško javnost. Janez Bermež je ob prejemu nagrade izjavil: »Vesel sem, da sem v gledališču delal in ustvarjal v času, ki mu pravijo zlata doba celjskega teatra.«

Kulturni program  so pomagali soustvarjati  pianist Matic Dokler, igralec Nejc Jezernik ter Kolektiv gledališča Zarja Celje.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč