Smreke v pripravi(fotoMOC)
Dogodki in prireditveljudjeLokalnoŽivljenje

Celje bo od sobote naprej praznično razsvetljeno

V soboto, 27. novembra, bo v Celju prižgana praznična razsvetljava. Prireditve zaradi razmer ne bodo pripravili. Čeprav bo tudi letos praznični december doživet drugače kot pred pandemijo, bo z lučkami in dnevnimi krasitvami v mestu ustvarjena toplina in praznično vzdušje. Kljub temu je upanje da bo sprehod po lepo okrašenih mestnih ulicah vsakemu polepšal dan in mu pričaral vsaj nekaj prazničnega vzdušja.

Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del osvetlitev mesta se  vsako leto   prilagodijo razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorom, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bo praznično vzdušje ustvarjeno  s svetlobnimi oziroma video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bomo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili girlande, oboke pa osvetlili. Svetlobni lik zvezde bo nameščen na Prešernovi ulici, svetlobni elementi medveda, jelena in smreke pa pred Turistično informacijskim centrom na Glavnem trgu. Svetlobna kočija s Pepelko in princem bo na ploščadi pred Metropolom, na fasadi Ljudske univerze Celje in Tehnoparka Celje pa bo letos prvič videomapping projekcija. V starem mestnem jedru (Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda) je bilo  lani nameščeno ambientalno ozvočenje in tudi letos bo predvajana  prijetna praznična glasba. Podobo prazničnega Celja bo dopolnil adventni venec, ki ga bodo izdelali v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Božičkova dnevna soba in delavnica igrač bosta tudi letos v pritličju zgradbe na Stanetovi ulici 10, ki bo okrašena z veliko rdečo pentljo.

Ob vsem tem si v mestu prizadevajo, da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščajo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljamo tople barve. Božično – novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja.

Še malo pa bo!

Vane T. Costa

foto MOC

Mogoče vam bo všeč