Vir: Univerza Maribor
izobraževanjeSlovenijašolstvo in znanje

[Brezplačna prijava na dogodek] PRIHODNOST DELA !!

18. marca 2021, bo v Mariboru potekal dogodek »PRIHODNOST DELA (The Future of Work). Na dogodku si bomo ogledali kratke filme, ki prikazujejo kakšna prihodnost dela nas čaka. Pred ogledom dokumentarnih filmov, bo organizirana okrogla miza (na temo digitalizacija in posledice za vse nas) s profesorji in študenti Ekonomsko-poslovne fakultete.

Univerza v Mariboru v sodelovanju s Študentskim svetom Univerze v Mariboru, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) dne 18. marca 2021,med 11.00 in 14.00 uro organizira spletni dogodek PRIHODNOST DELA (The Future of Work).

Na dogodku, ki bo potekal prek spletnega orodja Zoom, se nam bodo pridružili tudi:

  • Christa SEDLATSCHEK, izvršna direktorica Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu,
  • Janez CIGLER KRALJ, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
  • Nikolaj Petrišič, vodja sektorja za varnost in zdravje na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
  • Vladka Komel, sekretarka na istem področju pristojnega ministrstva,
  • dr. Zdravko KAČIČ, rektor Univerze v Mariboru,
  • Teja ŠTRUKELJ, prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru,
  • predstavniki mreže Nacionalnih informacijskih točk EU-OSHA,
  • predstavniki Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu,
  • predstavniki nacionalne mreže za sodelovanje z Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu v Sloveniji in
  • predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Zavoda RS za šolstvo.

Dogodek, ki je namenjen ozaveščanju študentov o vplivih digitalizacije na trg dela kakor tudi na varnost ter zdravje pri delu, je strukturiran v več vsebinskih sklopov. Po uvodnih nagovorih in pozdravih bo potekala okrogla miza na temo digitalizacije z naslovom »Industrija 4.0 danes, industrija 5.0 jutri«. Okrogla miza bo nagovorila tudi pomen medgeneracijskega sodelovanja, mentorstva in obratnega mentorstva. Celoten dogodek kot tudi okroglo mizo bo moderirala izr. prof. dr. Simona Šarotar Žižek z Ekonomsko-poslovne fakultete UM, govorci pa bodo študentje dodiplomskega in podiplomskega študija Ekonomsko-poslovne fakultete UM in to so Nomi Hrast, Luka Simonič in Vanessa Kacjan. Nato si bomo ogledali dokumentarna filma Automatic Fitness in Before the Bridges, ki jima bo sledila razprava z izvršno direktorico Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu, predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predstavniki Nacionalnih informacijskih točk EU-OSHA, predstavniki Univerze v Mariboru ter študenti.

Zakaj ta dogodek? Prihodnost dela in digitalizacija sta pomembni temi za vse študijske programe na dodiplomskem in podiplomskem študiju in vsi študentje bodo v življenju soočeni z njima. OECD ocenjuje, da bo v državah članicah v naslednjih letih do 9 % služb avtomatiziranih,  25 % se jih lahko bistveno spremeni zaradi vplivov avtomatizacije na 50 do 70 % pomembnih proizvodnih operacij, kar bo vodilo do korenitih sprememb v zaposlitveni strukturi. Prav zato želimo na dogodek povabiti čim večje število študentov. Prosimo vas, da povabilo na dogodek pošljete vašim študentom in profesorjem ter ga delite na vaših socialnih omrežjih in spletnih straneh. Vabimo vas, da se dogodka udeležite tudi sami.

Več informacij o dogodku lahko najdete na: https://ssum.um.si/2021/02/prihodnost-dela-the-future-of-work/.

Prijave na dogodek so možne na: https://bit.ly/prijava-razprava-s-studenti-uni-mb

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč