Nekategorizirano

Brexit; najprej ločitev, šele nato dialog o sodelovanj

 

Na tokratnem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta so poslanci razpravljali o stanju ločitvenih pogajanj z Združenim kraljestvom. Menili so, da napredek še ni zadosten, in da se morajo zaveze britanske premierke Therese May iz Firenc oblikovati v konkretne predloge. Po njihovem mnenju so ključna področja pogajanj britanske finančne obveznosti, pravice državljanov in meja med Republiko Irsko in Severno Irsko.


				Michel Barnier, glavni pogajalec za brexit, med plenarno razpravo o stanju pogajanj z Združenim kraljestvom

Če peti krog pogajanj o britanskem izstopu iz EU ne prinese pomembnega napredka na  treh ključnih področjih, naj voditelji 27 držav članic EU na zasedanju 20. oktobra preložijo svojo oceno  o tem, ali je bil dosežen zadosten napredek, je zapisano v resoluciji, ki je bila sprejeta z 557 glasovi za, 92 proti in 29 vzdržanimi glasovi.

 Evropski parlament sicer pozdravlja pojasnila premierke Therese May iz nedavnega govora v Firencah, a poslanci pričakujejo, da bo britanska vlada nemudoma predstavila konkretne predloge o:

 

·         zaščiti vseh pravic, ki jih trenutno ima štiri in pol milijona evropskih in britanskih državljanov,

·         popolnem spoštovanju finančnih obveznosti do EU,

·         rešitvi vprašanja meje med Irsko in Severno Irsko, ki je v skladu z velikonočnim sporazumom.

 

Dodatni pogoj za zaključek prve faze pogajanj je zagotovilo, da bo Združeno kraljestvo spoštovalo zakonodajo EU vse do dne uradnega izstopa.

 

Predsednik EP Antonio Tajani: “Govor premierke May v Firencah je pokazal, da je pripravljena na dialog in razume pomembnost vprašanj. Prosim jo, naj dobre namene spremeni v konkretne načrte, ki so nujno potrebni za napredek pogajanj. Današnje glasovanje o resoluciji je potrdilo, da Parlament popolnoma podpira našega glavnega pogajalca Michela Barnierja. Iz razprave je bila jasno razvidna želja po konstruktivnem sodelovanju z Združenim kraljestvom, a tudi zaskrbljenost zaradi dosedanjih zamud. Upam, da bo v naslednjih mesecih dosežen zadosten napredek, s čimer bodo izpolnjeni predpogoji za začetek pogovorov o prihodnjem odnosu z Združenim kraljestvom.”

 

Koordinator EP za brexit Guy Verhofstadt: “Ni zadostnega napredka. Še posebej smo zaskrbljeni glede področja pravic državljanov. Naš predlog za rešitev tega vprašanja je preprost: naj državljani EU obdržijo pravice, ki jih imajo sedaj v Združenem kraljestvu, enako pa naj se zgodi glede pravic britanskih državljanov, ki živijo na celini. Sprašujem se, zakaj še vedno razpravljamo o tem? To vprašanje bi lahko bilo rešeno oziroma bi moralo biti rešeno takoj.«

O resoluciji, ki  jo je pripravila usmerjevalna skupina EP za brexit, so poslanci razpravljali s predsednikom Evropske komisije Junckerjem in glavnim pogajalcem EU Barnierjem v torek, 3. oktobra. Resolucija je prispevek Evropskega parlamenta za zasedanje voditeljev 27 držav EU 20. oktobra v Bruslju. Voditelji bodo ocenili napredek pogajanj o britanskem izstopu iz EU. Sporazum o izstopu po zaključku pogajanj med Združenim kraljestvom in EU bo moral odobriti Evropski parlament.

Press EU parlament

Mogoče vam bo všeč