Dogodki in prireditveKulturaLokalnoPolitikaSlovenijaV fokusuŽivljenje

Branko Cestnik: “Bog je akter ko se dela Domovina«

Včeraj so članice in člani ter podporniki SDS,  v Centru Don Bosco imeli Mašo za Domovino ob njenem 32 jubileju, dnevu in  času  ko je nastala oziroma bila razglašena neodvisna država Slovenija. Prvič v njeni tisočletni zgodovini.

Leon Podlinšek, predsednik Celjskega odbora SDS

Pozdravni nagovor je imel Leon Podlinšek, predsednik in gostitelj odbora letošnje Maše za Domovino, ki je  letos  prvič organizirana za celotno Celjsko regijsko koordinacijo SDS. Ta je v nagovoru dejal: »Imamo svojo Domovino in smo na svoji zemlji. To ni samoumevna stvar. Zato bodimo večno hvaležni tistim ki so kakorkoli zaslužni in so padli zanjo,  da bi jo danes mi imeli.  Zavedati se je  moramo in jo ljubiti, to našo čudovito domovino Slovenijo«.

 

Pater Branko Cestnik

V osrednjem delu je bila pridiga duhovnika, patra Branka Cestnika. Ta je med drugim dejal, da je čudež da imamo svojo Domovino. Smo posebej obdarjeni. Obstajajo zgodbe o ljudstvih ki so mnogo večja,  z daljšo tradicijo, pismenostjo, lastno filozofijo, pesništvom bogato kulturo, pa vendar nimajo to kar imamo mi. Dobili smo lastno državo. Smo dali skoz vsa obdobja skozi različne državen tvorbe in poskuse raznarodovanja, da smo lahko prišli do lastne države. Zato menim,  da je »Bog akter ko se dela Domovina«.  Bog je tisti ki varuje svojo ljudstvo. Izkušnjo, ki jo imamo je tudi krščanska, da bog varuje svojo ljudstvo. Tudi trpljenje ni bilo zastonj. Domovino moramo negovati, čuvati. Zemeljski darovi so krhki, zato moramo to posodo,  ta dar ki mu rečemo Domovina držati da ne razpade.  Ena od groženj je globalizacija. Ta nevarnost je v tem, da se nad tem  domačim,  pristnim, vsiljuje tisto kar je svetovno globalno. Lokalno in bolj nacionalno je v drugem planu ali ga sploh ni. Ta trend je nevaren  in močan tako in toliko, da država svojo identiteto. Zato delajmo na tem, da se ognemo pastem globalizma  in negujmo lastno religijo in se izogibajmo univerzalnosti, kjer našo lokalno posebnost jemlje kot nek obstranski etnografski dogodek.  To si ne smemo dovoliti. Prav zato moramo delati na krepitvi korenin, ki se morajo razraščati v našo zemljo, in v prostor. Pa tudi  krošnja mora rasti n se bohotiti.  Dovolj močna da daje sadove. V tej »krošnji« lahko sprejmemo goste, ki so pripravljene sprejeti naše navade in sprejeti naše korenine, ki so globoke in na  naših tleh.

Bojan Podkrajšek, poslanec v DZ RS

Bojan Podkrajšek, poslanec v DZ RS: Danes je dan ko praznujemo in je dan ko e ozremo v zgodovino in nazaj.  Vemo da prenekaterim rodovom se ni uresničila želja živeti v lastni domovini. Vsem ni bilo dano. Nismo največji in najbolj bogati,  imamo  pa najlepše in najbolj bogate  naravne danosti. Imamo skupne simbole,  ki nas združujejo na katere smo ponosni.  To je naš Triglav. To kulturo ki  jo simbolizira Triglav moramo prinesti v dolino.  Molitev ki je bila danes tukaj je namenjena vsem ljudem, v soboto in nedeljo bo čas za praznovanje. Vsem državljankam in državljanom srečno, Sloveniji vse najboljše ob 32 rojstnem dnevu!

Damjan Muzel,  predsednik CRK SDS in podžupan Vojnika.

Tudi Damjan Muzel, podžupan občine  Vojnik je pozval svoje sodržavljanke  in sodržavljane k krepitvi domoljubja in varovanju pridobljene države, naše ljube Slovenije.

Maša za Domovino

Bog živi Slovenijo!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč