Foto: Reuters
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območja

Macrona le srečala pamet: “Sam ne bom klical, bom pa dvignil slušalko”, meni Macron o pogovorih s Putinom

Francoski voditelj je voditelja Kremlja pozval k spoštovanju mednarodnega prava. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je prej redno klical voditelja Kremlja Vladimirja Putina, je dejal, da se z diktatorjem za zdaj ni treba pogovarjati. Po poročanju Franceinfo je Macron ob tem opozoril, da bi dvignil slušalko, če bi ga Putin sam poklical. Sam, na svojo iniciativo pa ne bo več tega delal.

“Nimam razloga, da bi ga zdaj poklical, če me pokliče, da bi nekaj ponudil, se strinjam s  morebitnem  pogovorom, saj je bila Francija vedno država, ki spodbuja dialog. Menim, da mora Rusija najprej ustaviti vojno in sprejeti mednarodno pravo “Jasno mora biti, da je danes ponovna vzpostavitev dialoga nemogoča, v času, ko ni spoštovanja mednarodnega prava,” je dejal francoski predsednik.

Macronovi  klici v  Rusijo

Od začetka obsežne ruske invazije na Ukrajino je Macron Putina poklical več kot desetkrat. Zaradi tega so Macrona kritizirali drugi evropski voditelji.

Predsednik Zelenski je opozoril, da Macron komunicira s Putinom zaman, ker je to “neučinkovito in le izguba časa brez rezultatov”.

Francoski voditelj je zaradi svojih rednih telefonskih klicev voditelju v Kremlju celo postal predmet “memov” na družbenih omrežjih. Posmehovanje ne sme biti prepoznavni znak za Macrona v stikih z Moskvo in Putinom.

Pa mu je že kapnilo!

Vane T. Costa

Vir: Unian&vtc

Foto: Reuters

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa