Zdravje

Bolečine v vratu lahko kažejo na številne bolezni, ali veste katere?

Bolečine v vratu so vsakodnevna pojava večine ljudi, zlasti tistih, ki svoj delovni dan preživijo pred računalnikom, ali študentov, ki veliko časa posvetijo učenju.

Trije simptomi

Današnji tako imenovani sedeči način življenja vse bolj vpliva na naše zdravje, bolečine v vratu pa so prvi znak, da moramo glede tega nekaj storiti.

V večini primerov je dovolj, da pred obiskom zdravnika preizkusite nekaj ukrepov za samopomoč, če pa je bolečina nenehno prisotna ali jo spremljajo nekateri drugi simptomi, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom.

1. Vročina, glavobol in otrdelost vratu lahko kažejo na bakterijski meningitis, okužbo hrbtenjače in možganov, ki zahteva takojšen odmerek antibiotikov in zdravljenje.

2. Bolečina, ki se širi na roke, še posebej, če čutite šibkost v rokah, otrplost, lahko kaže na hernijo diska in pritisk na živec.

3. Izguba nadzora nad mehurjem lahko kaže na pritisk na hrbtenjačo ali živce, zato je potrebna nujna zdravniška pomoč.

4. Izjemna nestabilnost, tj. če lahko nenadoma obrnete glavo in jo premikate sem in tja veliko več, kot bi lahko, gre lahko za zlom ali rupturo vezi. To se zgodi po hudi poškodbi in jo je treba odkriti z rentgenom.

Bolečina v prsnem košu

5. Bezgavke na vratu se nenehno povečujejo – lahko gre za okužbo ali tumor, ki lahko povzroči bolečine v vratu.

6. Bolečine v prsnem košu ali pritisk lahko kažejo na srčni napad ali vnetje srčne mišice in lahko poleg klasičnih simptomov bolezni srca povzročajo bolečine v vratu.

Popravi svojo hojo

Hoja je naravna dejavnost in verjetno nihče ne pomisli, kakšne so pravilne tehnike hoje. Če niste vedeli, lahko nepravilna hoja povzroči veliko težav, tudi okorelost vratu. Dobra novica je, da lahko to popravite z malo truda.

Poglejte predse – Dvignite glavo navzgor, ne spustite brade in ne glejte v tla. Če morate pogledati tla, da preverite teren, to storite z očmi, ne spustite glave. Veseliti se bi morali zmanjšati možnost bolečine v vratu.

Iztegnite hrbtenico – ramena naj bodo ravna, ne upognjena naprej ali nazaj. Med hojo stisnite zadnjico. Ko je telo poravnano, si zlahka predstavljamo ravno črto od ušesa do ramen, bokov, kolen in sklepov.

 

Roke naj bodo upognjene – komolci pod kotom 90 stopinj in roke sproščene. Prsti morajo biti upognjeni, vendar ne stisnjeni v pest.

Stopala naj bodo sproščena – hodite po petah, dvignite prste.

Kratki koraki – veliki koraki bodo porušili ravnovesje, zato se osredotočite na krajše korake, vendar naj bo več.

Razporedite obremenitev – Vsaka obremenitev ramen lahko vpliva na položaj telesa, tako da vas prisili, da se nagnete naprej.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje