Nekategorizirano

Boj proti terorizmu: kako ukrepa EU

Ustaviti tuje borce

Najmanj 7800 Evropejcev iz 24 držav je po mnenju Europola odpotovalo v Sirijo in Irak ter se tam pridružilo skrajnim islamističnim skupinam. Pričakovati je, da se bo veliko teh posameznikov po porazu ISIS vrnilo nazaj v Evropo. Septembra 2018 bo v veljavo stopila zakonodaja, ki urjenje in potovanja za teroristične namene kategorizira kot kazniva dejanja.

Preprečevanje financiranje terorizma, nadzor nad borci, ki se vračajo iz tujine, in bolj varne meje: s tem želi EU preprečiti teroristične napade.

Bolj učinkovit nadzor nad mejami EU

Aprila 2017 je EU uvedla sistematični mejni nadzor na zunanjih mejah EU; mejni organi tako preverjajo vse ljudi, tudi državljane unije, ki vstopajo na ozemlje EU.

Najkasneje v letu 2020 bodo na zunanjih mejah EU uvedli nov sistem beleženja vstopov v in izstopov iz schengenskega območja brez notranjih meja. Ta bo omogočal hitrejši mejni nadzor in več informacij o državljanih tretjih držav v schengenskem območju. Za državljane tretjih držav bo to pomenilo krajše mejne preglede, oblasti držav članic pa bodo lažje identificirale osebe, ki so se na ozemlju unije zadržale predolgo (t.j. več kot 90 dni naenkrat v obdobju 180 dni)  ali so skušale prevzeti drugo identiteto

Ustaviti tuje borce

Najmanj 7800 Evropejcev iz 24 držav je po mnenju Europola odpotovalo v Sirijo in Irak ter se tam pridružilo skrajnim islamističnim skupinam. Pričakovati je, da se bo veliko teh posameznikov po porazu ISIS vrnilo nazaj v Evropo.

Septembra 2018 bo v veljavo stopila zakonodaja, ki urjenje in potovanja za teroristične namene kategorizira kot kazniva dejanja. 

Seznam podatkov o letalskih potnikih (PNR)

Letalske družbe, ki letijo iz in v EU morajo oblastem posredovati podatke o potnikih na svojih letih, t.j. njihova imena, datume potovanj, načrt potovanja in način plačila. Te podatke oblasti uporabljajo za odkrivanje, preiskavo in pregon terorističnih dejanj. Parlament je v zakonodajo vnesel določila o zaščiti občutljivih podatkov, ki razkrivajo raso, veroizpoved, politična mnenja, zdravje in spolno usmerjenost.

Izmenjava informacij

EU ima kar nekaj podatkovnih baz in informacijskih sistemov za upravljanje z mejami in notranjo varnost. Parlament se zdaj posveča zakonodaji, ki bo omogočila povezanost teh baz podatkov, tako da bodo lahko pristojne agencije držav EU hkrati dostopale do podatkov iz vseh sistemov. Parlament je maja 2016 odobril nove pristojnosti Europolu pri ukrepanju proti terorizmu. Europol je tako lahko ustanovil Evropski center za boj proti terorizmu.

Ukrepi proti financiranju terorizma

Ustavitev dotoka denarja terorističnim skupinam, bodisi preko nadzora sumljivih finančnih transakcij in lažnih dobrodelnih organizacij, bodisi z ukrepanjem proti tihotapljenju nafte, tobaka, zlata, draguljev in umetniških del, je med najbolj učinkovitimi ukrepi proti terorizmu.

Poslanci so tudi spremenili direktivo EU proti pranju denarja; vanjo so vnesli določila, ki državam članicam nalagajo strožji nadzor nad virtualnimi valutami, kot je bitcoin, in anonimnimi plačilnimi karticami. Evropska komisija je sicer nedavno vzpostavila telo, ki bo spremljalo blockchain, tehnično platformo za virtualne valute.

Preprečevanje radikalizacije

Večino terorističnih napadov v EU so zagrešili ljudje, ki so državljani EU. Parlament je zato predlagal ukrepe proti radikalizaciji in ekstremizmu v zaporih in na spletu. Evropski parlament je sicer ustanovil posebni odbor, ki preučuje ukrepe proti terorizmu.

Mogoče vam bo všeč