Nekategorizirano

Bodi aktiven in predlagaj spremembe – čas je za razumne rešitve!

V volilnem letu začenja Slovenska ljudska stranka (SLS) kampanjo Odpravimo 1000 neumnosti, s katero želijo opozoriti in kasneje tudi odpraviti prenekatere neumnosti, ki otežujejo vsakdanje življenje, zavlačujejo postopke ali onemogočajo kreativnost. »SLS dela in črpa od ljudi – za ljudi, zato bomo v prihodnjih dneh pozvali posameznike in organizacije iz vse Slovenije naj prispevajo svoje predloge za odpravo premnogih neumnosti, ki so si jih v preteklih letih izmislili birokrati,« so zapisali v današnjem sporočilu slovenski javnosti.

V SLS se držijo pravila, da dober gospodar postavlja le toliko pravil, kolikor jih potrebuje za delovanje. Na tak način zagotavlja red in hkrati konkurenčno produktivnost. Spomnijo, da smo imeli v Sloveniji  ob osamosvojitvi 357 zakonov in 872 podzakonskih aktov. Danes je v  veljavi  več kot 800 zakonov in skoraj 20.000 podzakonskih aktov. Nerealno je pričakovati, da bodo državljani poznali vso to množico predpisov in se po njih ravnali, hkrati pa pretirana količina predpisov zavira ustvarjalno delo. Tako veliko število predpisov predstavlja na drugi strani velik zalogaj tudi za službe, ki nadzorujejo spoštovanje in izvajanje zakonov. Vse to je nevzdržno in duši normalen razvoj, prebivalcem pa otežuje vsakdanje življenje. Znano je tudi, da so države EU, ki imajo manj zakonov in predpisov, tudi gospodarsko razvitejše in uspešnejše.

Zato v SLS začenjajo s kampanjo Odpravimo 1000 neumnosti, s katero želijo odpraviti mnoge nesmiselne predpise, ki slovenskim državljanom dnevno otežujejo življenja. »Na tem mestu zato vabimo vse, da sodelujete in nam pošljete svoj prispevek, ideje, predloge, primere dobrih praks, kako izboljšati toge birokratske določbe ter vnesti sistemske in razumne rešitve. To lahko stori vsak na povezavi https://www.sls.si/odpravimo1000neumnosti/

Bodi aktiven in predlagaj spremembe – čas je za razumne rešitve!

Mogoče vam bo všeč