Foto: RIA novosti
koronavirusSlovenijaZdravje

Bo koalicija prestavila glasovanje o nalezljivih boleznih?

Po informacijah znotraj poslanskih skupin ne bo prišlo do sprejetja zakona o nalezljivih boleznih. Razmišljajo pa tudi, da bi preložili glasovanje o demografskem skladu na jesen, kar bi pomeni, da bi zakon ostal v predalu.

BO KOALICIJA PRESTAVILA GLASOVANJE, ALI PA GA SPLOH NE BO?

Veto državnega sveta bi bil lahko prvič v mandatu vlade Janeza Janše danes uspešen in sprememba zakona o nalezljivih boleznih ne bo obveljala, je neuradno slišati iz vladne koalicije. V dveh mesecih, kolikor je ustavno sodišče državnemu zboru dalo, da popravi zakon o nalezljivih boleznih in omogoči vladi ukrepanje v primeru morebitne nove smrtonosne epidemije, sprememba ureditve s tem ne bi bila uzakonjena. Veto bi bil lahko uspešen tudi zaradi ocen v koaliciji, da je v državi na voljo dovolj cepiv in da ukrepanje z zapiranji, omejevanji gibanj in podobnim jeseni ne bo nujno, hkrati pa bo s tem opozicija izgubila možnost, da vpije o diktaturi, strahovladi in da o možnosti za uvedbo ukrepov, ki med ljudmi niso priljubljeni, poskuša doseči referendum.

Položaj in dogajanje bodo popoldan na posebni tiskovni konferenci pojasnjevali predsedniki vseh treh vladnih strank, premier Janez Janša, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in obrambni minister Matej Tonin (NSi). Tiskovno konferenco bomo prenašali tudi na našem portalu.

P.M.

Mogoče vam bo všeč