Nekategorizirano

Bo Arsenovič Alenko Iskra SD kot četrto podžupanjo ustoličil s pomočjo mariborskega Pucka (Zinrajha)?

Mariborski župan Saša Arsenović, ki se pri vodenju občine zgleduje po ljubljanskem županu Jankoviću, zato mu tudi govorijo, da je Pohorski Zoki, si je dva podžupana omislil tik po tem, ko je po drugem krogu županskih volitev prevzel vajeti štajerske metropole. V februarja podpisani koalicijski pogodbi, ki mu je zagotovila 29 glasov podpore v 45 članskem mestnem parlamentu, je vztrajal na imenovanju štirih poklicnih podžupanov, kolikor jih ima tudi Zoki v Ljubljani. Nad takim Arsenovičevim kadrovskim razsipništvom  so se celo zmrdovali v njemu naklonjenem Večeru. Da štiri podžupane potrebujejo zaradi čim boljšega obravnavanja raznolikih in obsežnih vsebin, so jeli pojasnjevati v županovem kabinetu. Resnica je seveda preprosta, Arsenovič mora do konca potešiti pričakovanja po delitvi volilnega plena med koalicijskimi partnerji in tistimi,ki so mu pomagali na oblast, torej tudi Židanovi SD.

Takšne in drugačne razprave o četrtem podžupanu in z njegovim imenovanjem povezane spremembe statuta MO Maribor, so za nekaj časa potihnile. Tik pred prvomajskimi prazniki pa je župan Saša Arsenovič v hišnem mediju Večer znova odprl vprašanje ćetrtega podžupana, bolje rečeno podžupanje, saj je položaj obljubil Alenki Iskra, nekdanji direktorici Term Maribor, ki so kasneje prešle v ruske roke in bivši direktorici Rimskih term, ki so končale v stečaju. Za ponedeljkovo 5. sejo mestnega parlamenta je bi moral najti  še en glas podpore, da bi bila sprememba statuta, ki bi odprla vrata imenovanju Alenke iIskra za podžupanjo, sprejeta z dvotretjinsko večino. Iz opozicijskih vrst torej!

Danes so se po Mariboru razširile govorice, da je Arsenovič v mestnem parlamentu našel svojega Cirila Pucka. Na facebook profilu Arsenovič je grobar Maribora se je pojavil zapis, da je Pucko svetnik opozicijske SDS Zvone Zinrajh, ki je danes izstopil iz stranke, katere mestni odbor je vodil do pred nedavnim. Da bo Zinrajh odigral Puckovo vlogo naj bi se v Mariboru govorilo že nekaj časa.  Njegov odločilni 30. glas naj bi tako omogočil, da bo četrto podžupansko mesto v Mariboru dobila stranka SD, ki je naslednica Zveze komunistov Slovenije? 

“Ozadje: Zvonko Zinrajh je iz @sds izstopil zato, ker je/bo on tisti manjkajoči odločilni glas znotraj Mestnega sveta občine Maribor, ki bo županu Arsenoviču @smc zagotovil spremembo statuta občine ter posledično imenovanje četrte podżupanje Alenke Iskra… šlo pa naj bi za dogovor, tako govorice, med Zinrajhom in direktorjem mariborske občinske uprave Borisom Železnikom (oba ex @policija_si), o zaposlitvi Zinrajhove žene. Ni zastonj kosila,” je Zinrajhov izstop iz SDS na twitterju komentiral Bojan Požar.

Na Arsenovičevo namero, da v ponedeljek za četrto podžupanjo imenuje Alenko Iskra SD, so se nekaterim opozicijskim svetnikom oglasili tudi “zaskrbljeni zaposleni” na MO Maribor. Da je stanje na MO že zdaj nevzdržno, so zapisali. V županovem kabinetu zmanjkuje pisarn, da o županovi  nadutosti in zvišenosti ne izgubljajo besed. Po eni strani doživljajo šikaniranje, ker naj bi zaradi dviga njihovih plač skočile cene komunalnih storitev in vrtcev, po drugi strani pa Arsenovič brez sramu razmetava javna sredstva za direktorja, pomočnico direktorja, vodjo urada, svetovalca na zaupanje, za povrh pa še za štiri podžupane. Menda naj bi Arsenovič potreboval štiri podžupane, ker sam z dvema podžupanoma obvlada komaj 60% opravil, dve dodatni podžupanji pa bi na svoja ramena prevzeli preostalih 40%. Dvom v njune sposobnosti je več kot očiten, doslej sta obe bolj ali manj živeli na račun davkoplačevalcev. Bo Arsenovič popolnoma ožel javna sredstva Maribora le zato, da poplača usluzge SMC in SD ter hišnemu piar časopisu Večer, se sprašujejo “razočarani zaposleni!”

Sledi plaz dejstev o spornem poslovanju podjetja Alenke Iskra z MO Maribor. Do lani naj bi imela na Lentu v Lutkovnem gledališču kavarno-slaščičarno in lokal v Mariborskem dvoru. Podjetje registrirano kot socialno podjetje, je bilo zaradi tega deležno številnih ugodnosti MO Maribor, o plačilu najemnine naj že 3 leta ne bi bilo duha in sluha. Če bo postala podžupanja za področje sociale, si bo Alenka Iskra polnila le svoje žepe, so še zapisali v pismu razočarani zaposleni. Sicer pa po podatkih Ajpesa njeno socialno podjetje tolče veliko izgubo, čeprav denar pa črpa predvsem iz proračunskih virov. 

Alenka Iskra je nekdanja direktorica Term Maribor, ki so kasneje prešle v ruske roke, in bivša direktorica Rimskih term, ki so končale v stečaju, zdaj pa vodi zadrugo Kooperativa DAME, z.o.o., so.p. Med župansko volilno kampanjo naj bi se Iskra ves čas hvalila s podjetništvom (njena stranka SD med volilno kampanjo sicer nikoli ni javno podprla Arsenoviča, je pa to osebno storila Alenka Iskra), toda podatki iz javno dostopnih poslovnih baz nam kažejo precej drugačno sliko. Njena zadruga naj bi bila prezadolžena, vsa leta doslej “tolče” precejšnjo izgubo, denar pa črpa predvsem iz proračunskih virov

Sicer pa bo v ponedeljek, 13. maja jasno, kakšni nagibi so vodili Zinrajha, da bo prevzel vlogo Pucka v Mariborskem mestnem svetu. Na svojem facebook profilu je namreč v opravičilo o izstopu iz SDS navedel več kot za lase privlečen argument, “da se stranka SDS umika iz Pučnikove dediščine,” kar mu še malčki v vrtcu ne bi “kupili!”

Mogoče vam bo všeč