GospodarstvoizobraževanjeSlovenijatehnologijaV fokusu

Bitcoin Association Slovenia – mnenje o predlogu obdavčitve kriptovalut

Društvo Bitcoin Association Slovenia – je na svojem FB objavilo mnenje o predlogu obdavčitve kriptovalut, ki ga je pripravil Finančna uprava RS.

Z zadnjim predlogom okrog obdavčitve kripto valut se je na spletu, elektronski pošti, vseh komunikacijskih kanalih,… na nas usul plaz vprašanj, idej, skrbi, pripomb in tudi pohval. Zato sem se odločil, da na hitro spišem pogled na trenutni predlog, kateri bo moral skozi neka usklajevanja in izboljšave. Trenutno je spisan na hitro in ponuja število novih vprašanj na katera nismo dobili odgovorov.
V Bitcoin društvu Slovenije imamo veliko število članov in prav toliko je tudi pogledov na trenutni predlog FURSa glede obdavčitve dohodkov iz naslov kripto valut. Nekateri so absolutno proti obdavčevanju kripto valut, ker valute so valute in tudi ob menjavi kune v EUR in nazaj ne plačaš davka na dobiček. Veliki večini, je 10% obdavčitev postavljena previsoko, saj zajema tudi vložen znesek in s tem predlogom, po mnenju večine, ne bodo privabili »kripto milijonarjev« v Slovenijo. Manjšina pa sprejema obdavčitev, kot nekaj nujnega in potrebnega. Ne smemo pa pozabiti, da pri velikih donosih, kot jih dosegajo kripto valute, v nekaj letih, vloženi znesek včasih predstavlja zelo majhen del celote.
Več ali manj pa se strinjamo, da hitre nepremišljene odločitve ne vodijo v pravo smer. Ker kripto ni samo trgovanje ampak se uporablja tudi za plačevanje blaga in storitev je plačevanje »kaznovano« z 10% davkom. Prvo vprašanje, ki se nam poraja je kako bodo sledili kdaj kdo preseže mejo 15.000 EUR, kot drugo pa se nam zdi da bo narejena s tem velika škoda saj smisel kripto valut je, da se jih uporablja za plačevanje, v tem primeru pa bo vsak, ki bo uporabljal novo tehnologijo kaznovan z 10% pribitkom na ceni. V največjih krizah se je spodbujala potrošnja z nizkimi krediti, ugodnostmi za potrošnjo, tukaj pa bomo kaznovali tiste, ki bodo želeli trošiti večje zneske.
Med tistimi, ki pa se zavedajo, da je davek neizogiben pa si seveda vsak od nas želi za svojo panogo idealno obdavčitev, da bi plačal čim manj. Kripto dobički niso ustvarjeni samo iz trgovanja. Obstaja več vrst ustvarjanja dobička iz naslova kripto valut (trgovanje, investiranje (HODL), rudarjenje, potrjevanje transakcij (PoS), NFTji,…) in vse je potrebno vzeti pod drobnogled ter jim omogočiti legalno delovanje in plačevanje svojega dela davkov.
V vseh teh letih se je kripto scena dodobra razvila in začela »obračati« velike vsote denarja. Kljub temu se na državni ravni zadevam ni sledilo sproti in se je na vprašanje kripto trgovanja in kripto zaslužkov vedno gledalo z varne razdalje in kot nekaj kar bo v prihodnosti mogoče uspelo mogoče propadlo. Stvari so se vedno odvijale na silo in nihče s strani države se ni dodobra poglobil v sam sistem in možnostjo regulacije samega kripto trga. Enako imamo občutek, da se stvar ponovno sprejema na hitro, ker so si določili neke roke. Sam predlog bo v obravnavi po vsej verjetnosti dokaj kratek čas in bo možnosti za predloge in spremembe zelo malo. Seveda se veliki večini zdi primerno, da se sama kripto scena regulira in postavi neke smernice, vendar moramo vedeti, da je kripto ugledal luč že pred več kot 10timi leti sedaj pa moramo v nekaj mesecih sprejeti hitre odločitve, da državi ne bi slučajno ušli davki pred naslednjim padcem.
Potrebno je zadevo pogledati z vseh zornih kotov. Kar nekaj vprašanj se poraja in težko bi vse predstavil v kratki izjavi. Največja težava je, da po mnenju večine na FURSU niti ne vedo kaj vse kripto obsega. Vse obdavčiti po enakem modelu je sigurno najmanj nepošteno. Zato se strinjamo, da bi si bilo potrebno vzeti več časa in predelati vse strani in ne samo tiste, ki so trenutno najbolj vidne. (kupimdržim prodamdobičekdavek) Seveda je preteklo že kar nekaj časa od začetka kripto »scene« ampak krivda ni na naši strani če so vsi kripto odrinili na stran, dokler ni postala tako velik kot je danes.
Sem pa tudi sam mnenja, da je regulacija in določene obdavčitve korak v pravo smer. Če bodo davek postavili na neko zdravo mejo, bo mogoče Slovenija postala zanimiva tudi za kripto vlagatelje-kripto milijonarje. Kje je ta procent pa je težko odgovoriti. Seveda veliki večini najbolj odgovarja trenutna situacija kjer je »držanje« kripta neobdavčeno, vendar smo se zavedali da ta »status zero« ne bo trajal večno.
Trenutni predlog predvideva novo obdavčitev za fizične osebe. To pomeni da so pravni subjekti še vedno obdavčeni kot so bili do sedaj- pri prijavi dobička z 19%. Fizične osebe bodo imele možnost izbire. Lahko bodo izbrale 10% davek na vse dvige iz naslova kripto valut oziroma 25% davek glede na dobiček. Vendar pa bo potrebno to dokazovati in bo dokazno breme na strani stranke. To je v kripto svetu dokaj zamudno in se bo velika večina po vsej verjetnosti odločila izbrati veliko enostavnejši prvi postopek.
Največji izziv oziroma težava ki jo vidim pri trenutnem predlogu ostaja že iz ZDoh-2. Vprašanje kdaj trgovanje postane opravljanje dejavnosti. V preteklosti je bilo nič koliko težav z definiranjem kdaj nekdo opravlja dejavnost in kdaj samo vlaga za donose v prihodnosti. V tem predlogu niti ni omenjeno kako se bo to urejalo.
To je nekakšen hiter pogled na trenutni nekaj dnevni vihar na sami kripto sceni v Sloveniji. Seveda se bo našel kdo, ki se ne bo strinjal z zgoraj napisanim. V zadnjih dneh je bilo napisanega in prediskutiranega toliko, da je sigurno vse skupaj malo olepšano že zaradi tega, da je stvar berljiva.
Seveda pa do neke mere pozdravljamo, da so se stvari začele konkretno premikati. Sedaj samo upamo, da bo šlo vse skupaj v pravo smer ter da se bo v Sloveniji vzpostavilo dobro in zdravo okolje za investitorje v kripto projekte kot tudi za obstoječa in seveda nova »kripto podjetja«. Le zdravo okolje lahko privabi nove ljudi in podjetja v našo državo. V trenutni situaciji je preveč neznank, da bi se lahko podjetja ustalila v Sloveniji in začela delovati. Če bomo določili »pravila igre« in »pobrali« nizek procent, bo Slovenija sigurno zanimiva destinacija za kapital, če pa bomo pretiravali in zahtevali nekaj nenormalnega, pa se bodo ponovno vsi izogibali naši državi in še tisti, ki bodo začeli v Sloveniji, bodo ob prvem višjem dobičku odšli v tujino. Seveda z našo delovno silo in znanjem, za katero moramo priznati, da je za majhno državo kot je Slovenija, več kot vrhunska.
V upanju na uspešno usklajevanje, premišljene odločitve, ter pozitivno »zeleno« jesen Vas lepo pozdravljam.
Anton Čepon
Predsednik Bitcoin Društva Slovenije

 

 

Mogoče vam bo všeč