Volodymyr Zelensky: Foto OP (Office President Ukraine)
EvropaSlovenijaSvetvojna območjaZunanja politika

Besede Zelenskega ob izglasovanju in potrditvi pomoči Ukrajini v Senatu ZDA: “Življenje se bo nadaljevalo z zmago v vojni”

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se je odzval na odobritev pomoči Ukrajini s strani ameriškega senata (zgornji dom kongresa). Predsednik države je to sporočil na omrežju X (prej Twitter).

Zelenski je ob tem v popoldanskem nagovoru Ukrajincem povedal, da je ameriški senat odobril prvi korak, za katerega si je Ukrajina zelo prizadevala.

“Odločitev, na katero smo čakali ne samo mi, ampak številni drugi ljudje, zlasti v Evropi. Tudi svet, ki pričakuje, da bo ameriško vodstvo še naprej močno in pomagalo zaščititi življenja ter ohraniti svobodo. Resnično vliva  zaupanje in motivacijo, « je dejal Zelenski.

Prvi mož države je dejal, da pričakuje podobno odločitev predstavniškega doma ameriškega kongresa. Prepričan je, da bo demokracija zagotovo preživela.

“To je bil prvi korak, nato predstavniški dom, glasovanje tamkajšnjih kongresnikov. Pričakujemo pozitivno odločitev. Upamo na temeljno podporo. Verjamemo, da bo Amerika še naprej ostala voditeljica,” je poudaril Zelenski.

 

Ukrajinski predsednik se je demokratom in republikancem zahvalil za podporo.

 

Ukrajinski predsednik je izrazil hvaležnost vodji demokratske večine v senatu Chucku Schumerju, vodji republikanske manjšine Mitchu McConnellu in vsem ameriškim senatorjem, ki so »podprli nadaljnjo pomoč Ukrajini v našem boju za svobodo, demokracijo in vrednote, ki so velikega pomena za vse nas .”

“Za nas v Ukrajini nam nadaljnja pomoč ZDA omogoča, da rešimo človeška življenja pred ruskim terorjem. To pomeni, da se bo življenje v naših mestih nadaljevalo in bo zmagalo nad vojno,” je poudaril Zelenski.

Po besedah ​​ voditelja Ukrajine  ameriška pomoč približuje pravičen mir v Ukrajini in obnavlja globalno stabilnost, kar bo prispevalo k večji varnosti in blaginji za vse Američane in ves svobodni svet.

 

 

Kongres ZDA(foto: Profimedia)

Pomoč ZDA Ukrajini: kaj vemo o tem?

Kot je na družbenem omrežju Facebook poročala ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Markarova, je senat po vseh proceduralnih glasovanjih in več kot 6 urah govorov, ki so trajali vso noč, na končnem glasovanju podprl predlog zakona HR 815 o mednarodni pomoči ZDA, ki zagotavlja za odobritve 60,06 milijarde dolarjev za pomoč Ukrajini, pa tudi pomoč drugim državam.

Ustrezno odločitev je podprlo 70 senatorjev, 29 pa jih je bilo proti. Predlog zakona bo zdaj predložen v Predstavniški dom (spodnji dom kongresa).

Po poročanju NBC News so v senatu poleg demokratov za ta predlog zakona glasovali tudi nekateri republikanci. Zlasti 22 republikancev je glasovalo za podporo temu zakonu.

Vodja senatne večine Chuck Schumer je po glasovanju dejal, da bo zaradi odločitve senata ruski predsednik Vladimir Putin “obžaloval dan, ko je podvomil o odločnosti Amerike”.  Sočasno pa “pošiljanje jasnega dvostrankarskega sporočila našim zaveznikom v Natu. S to močno dvostrankarsko podporo, ki smo jo prejeli v senatu, s tem glasovanjem verjamem, da če bo predsednik Johnson predstavil to zakonodajo v predstavniškem domu, bo prejela enako močno dvostransko odobravanje.” podporo,” je  še dejal Schumer.

 

Predlog zakona o pomoči se zdaj sooča z negotovo usodo v predstavniškem domu, ki ga nadzorujejo republikanci, kjer konservativci pritiskajo na predsednika Mika Johnsona, naj blokira sredstva za Ukrajino, dokler se ne reši varnost južne meje ZDA, prek katere prihajajo nezakoniti migranti.

Pred tem je  taisti  Johnson jasno povedal, da ne bo dal na glasovanje zakona o pomoči Ukrajini brez določb za zaščito južne meje ZDA.

Senator Thom Tillis, ki je podprl predlog zakona z dodatno pomočjo za Ukrajino, je dejal, da je komuniciral s člani predstavniškega doma, in če predsednik Johnson te zakonodaje ne bo dal na glasovanje, potem bi lahko predstavniki demokratov in republikancev zaobšli stališče vodstvo spodnjega doma kongresa in podpiše peticijo za odobritev predloga zakona.

Administracija predsednika ZDA Joeja Bidna je že oktobra zaprosila kongres za odobritev dodatne pomoči Ukrajini v višini približno 60 milijard dolarjev. Ta zahteva je vključevala paket mednarodne pomoči za Ukrajino, Izrael in Tajvan. Od takrat republikanci v ameriškem kongresu niso dali možnosti odobritve te zahteve zaradi zahteve, da se najprej rešijo notranje težave ZDA, ki so nastale na južni meji z Mehiko zaradi množičnega prihoda nezakonitih migrantov.

 

Nadejamo se lahko na sočasnost reševanja vprašanja pomoči Ukrajini ter notranjepolitičnega vprašanja  ZDA  v zvezi s čezmerno čezmejno  migracijo preko mehiške meje v Združenje države. Skoraj nemogoče je,  po dolgotrajnih usklajevanj v ameriškem kongresu,  da bi se stvar  glede potrditve   obrnila  v napačno smer. Svetovni mir  ni »žogica« s katero bi žonglirali vsak dan. In ta mir bo nastopil kmalu.

 

Foto OP (Office President Ukreine)

Vir: unian&nbcnews&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa