Nekategorizirano

Beloruska vodja opozicije: Žal nam je, da Putin podpira diktatorja, ne pa ljudi

Beloruska opozicijska vodja Svetlana Tihanovskaja je za Glas Amerike povedala, da je državljanom Belorusije žal, da ruski predsednik Vladimir Putin podpira Aleksandra Lukašenka in ne ljudi.

“Zelo nam je žal, da gospod Putin v tej situaciji podpira diktatorja in ne beloruskega ljudstva. Vidi, kaj se dogaja v Belorusiji: da smo večina in da ne želimo več živeti pod to vlado. Zbudili smo se in sami se želimo odločiti, kako bomo živeli. Beloruskemu ljudstvu se to zdi nesprejemljivo” – je Tikhanovskaya odgovorila v intervjuju za ukrajinsko službo Glasa Amerike na vprašanje, kako komentira Lukašenkovo ​​srečanje s Putinom.

Tikhanovskaya, ki je bil Lukašenkov nasprotnik na spornih predsedniških volitvah 9. avgusta, je ponovno poudarila, da ljudje Lukašenka nimajo za zakonitega predsednika.

“Vsi trenutni pogovori in dogovori bodo spregledani v prihodnosti po novih poštenih volitvah in po prihodu novega predsednika” – je napovedala Tikhanovskaya, ki je v izgnanstvu v Litvi.

Beloruski voditelj je v sredo dejal, da je od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahteval, naj Belorusijo oskrbi z orožjem, medtem ko v državi po spornih predsedniških volitvah potekajo množični protesti. Na pogovorih z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem v Minsku je Lukašenko dejal: “Tudi predsednika Rusije sem prosil za več novih vrst orožja.” Lukašenko ni navedel, za katero orožje gre.

“Razmere lahko nadzorujemo ne samo v Belorusiji, temveč tudi vzdolž naših meja” – je dodal Lukašenko, poroča državna tiskovna agencija Belta. Vendar je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da se ruski predsednik na srečanju pred dvema dnevoma ni pogovarjal z Lukašenkom o dobavi novega orožja Belorusiji.

Rusija in Belorusija trenutno izvajata skupne vojaške vaje, ki bodo trajale do konca septembra. Lukašenko je poudaril, da bi morali državi načrtovati več podobnih vaj.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je medtem napovedal, da bo Moskva Minsku do konca leta poslala milijardo dolarjev – to je prva tranša posojila v skupni višini 1,5 milijarde, preostanek pa bo namenjen leta 2021.

Siluanov je novinarjem dejal, da bo posojilo, o katerem sta se dogovorila Putin in Lukašenko, Belorusiji in njenim državnim podjetjem pomagalo pri plačilu dolgov in izboljšalo finančno stabilnost v državi.

Mogoče vam bo všeč