EvropaV fokusuVolitve

Belorusiji: Pridržanli na desetine novinarjev in miroljubnih aktivistov!!

Beloruske oblasti so v torek vdrle v domove in pisarne novinarjev in aktivistov za človekove pravice in v zaključku te »akcije« pridržali na ducate protestnikov proti avtoritarnemu predsedniku države.

Policija je preiskala pisarne Beloruskega združenja novinarjev in centra za človekove pravice Viasna ter stanovanja njegovih članov. Po navedbah aktivistov je bilo pridržanih več kot 30 ljudi.

Med pridržanimi je tudi vodja Beloruskega združenja novinarjev Andrej Bastunets. “To je največje zatiranje novinarjev in borcev za pravice, kar jih je kdajkoli videla Evropa,” je dejal podpredsednik združenja Boris Goretsky, čigar dom je bil v torek tudi preiskan. “V zadnjih šestih mesecih je bilo več kot 400 pridržanj novinarjev, in, kot zatrjuje, da se oblasti  pri tem ne bodo ustavile. “

Vsaj 10 jih je bilo kaznovanih in so še vedno v priporu. Oblasti so v torek preiskale tudi sedež centra za človekove pravice Viasna v Minsku. “To je poskus ustrahovanja novinarjev in borcev za človekove pravice, ki so svetu pripovedovali o neverjetnih razsežnostih represij ki jih izvajajo Lukashenkove enote za red( brez označbe enote),” je dejal aktivist Viasne Valiantsin Stefanovich.

 Kot že vemo Belorusijo pretresajo  protesti, vse odkar so bili objavljeni  »uradni«  izidi predsedniških volitev 9. Avgusta, ki so predsedniku Aleksandru Lukašenku prinesli šesti mandat. Glavna opozicijska kandidatka Sviatlana Tsikhanouskaya in njeni zagovorniki so rezultat zavrnili kot ponarejenega, nekateri poročevalci z volišč  pa so opisovali  vse možne manipulacije pred in med  z glasovanjem.

Oblasti so se na proteste, ki so privabili  več kot  200.000 ljudi, odzvale z obsežnimi akcijami. Po navedbah zagovornikov človekovih pravic je bilo od začetka protestov pridržanih več kot 30.000 ljudi, na tisoče pa so jih brutalno pretepli. Preiskovalni odbor,  kot najvišja državna preiskovalna in »kompetentna«  agencija, pa med tem sporoča da so te,  torkove preiskave del preiskav v zvezi z  po njihovem, z  financiranjem  protestov od zunaj.

Tsikhanouskaya, kot vodja ter spiritus movens vsega dogajanja v zvezi z protesti in opozarjanja svetovne javnosti,  je obsodila racije in pridržanja novinarjev in borcev za pravice, rekoč v torek, da “režim sproža represijo nad tistimi, ki zagovarjajo človekove pravice.”. O nepojmljivosti  tega avtoritranega in protizakonitosti v sodobnem času, v 21 stoletju, pa da ni treba izgubljati besed.

Do kdaj, Alexander, Sasha Lukashenko?

Avtor: Vane T. Costa 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa