Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusPolitikazanimivo

Diplomatski akcija: Milijon odmerkov ruskega cepiva bo prispelo na Hrvaško !!

Cilj Hrvaške v prihodnjih tednih je nabaviti vsaj milijon odmerkov ruskega cepiva proti covid-19 Sputnik V , po potrebi jih je mogoče še več, neuradno pa jih omenjajo do dva milijona, ekskluzivno ugotavlja Jutarnji list .

Tako bi lahko Hrvaška skupaj s pošiljkami drugih proizvajalcev cepiv do poletja cepila 70 odstotkov prebivalstva, kar naj bi bilo potrebno za zaustavitev epidemije, in to je odličen začetek turistične sezone, v od katere bo  odvisno hrvaško gospodarstvo.

Višji viri HDZ blizu Plenkoviću potrjujejo informacije za Jutarnji list in pravijo, da je cilj, da v prihodnjih tednih na Hrvaško prispe spoštljiva količina ruskega cepiva, vsaj milijon odmerkov, in da je načrt, da Hrvaška prejme cepivo, preden ga odobri Evropska agencija za begunska zdravila (EMA), nato pa počakajte na dovoljenje EMA, da lahko začne takoj cepiti.

 Če bo po navedbah virov Jutarnjega lista EMA odlašala, potem bo naša agencija za zdravila in medicinske pripomočke (Halmed) imela možnost odobriti cepivo, še preden to stori krovna agencija Evropske unije.

Pogajanja z rusko stranjo, pravijo isti viri, so se začela takoj, ko je prestižna znanstvena revija Lancet v začetku februarja objavila, da je rusko Sputnik V varno in učinkovito cepivo. Premier Plenković in zunanji minister Gordan Grlić Radman sta se neposredno pogajala z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je konec decembra lani po 16 letih obiskal Hrvaško in se sestal s celotnim državnim vrhom.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa