Aleksander Lukašenko, beloruski diktator podpisal zakon o smrtni kazni (foto: unian: posnetek zaslona)
EvropaSlovenijaSvetV fokusu

Belorusija: “Lukašenko uvedel smrtno kazen za veleizdajo uradnikov in vojske”

Administracija beloruskega diktatorja uvaja tudi odgovornost za diskreditacijo oboroženih sil. Samooklicani beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je podpisal zakon, ki uvaja smrtno kazen za izdajo uradnikov in vojske.

 

Njegova tiskovna služba piše, da zakon “o spremembah zakonikov o kazenski odgovornosti” predvideva razširitev kazenske odgovornosti za izdajo, ki jo je zagrešil uradnik, na vse osebe, ki opravljajo javne funkcije.

 

“Hkrati se za izdajo države, ki jo stori uradna ali vojaška oseba, uvaja možnost uporabe izjemnega ukrepa kaznovanja – smrtne kazni,” piše v sporočilu.

Belorusija  je odobrila smrtno kazen za “veleizdajo”. Ustrezen osnutek sprememb kazenskega zakonika je potrdil predstavniški dom.

“Predlog zakona predvideva možnost uporabe izjemnega ukrepa kaznovanja v obliki smrtne kazni za uradnike, ki opravljajo javne funkcije, in osebe, za katere velja status uslužbenca, ki so storili kaznivo dejanje iz 356. člena Kazenskega zakonika” Državna izdaja,« piše v sporočilu beloruskega predstavniškega doma.

Obenem so poslanci potrdili uvedbo globe za »kaznivo dejanje zoper mir in varnost človeštva, javno varnost, varnost prometa, javno zdravje in državo«. Njegova velikost je do 50 tisoč osnovnih enot, kar je približno 2,7 milijona grivna.

 

Spremembe predvidevajo tudi kazensko odgovornost za propagando terorizma, diskreditacijo oboroženih sil, drugih čet in vojaških formacij, paravojaških organizacij ter kršitev zahtev glede varovanja državne skrivnosti.

 

Smrtna kazen v Belorusiji

Po beloruski zakonodaji je oseba, ki je storil kaznivo dejanje po polnoletnosti in ni dopolnil 65 let, lahko obsojen na smrt. Izvaja se s streljanjem.

 

Belorusija je edina država v Evropi, ki uporablja smrtno kazen. Zaradi tega sta Evropska unija in PACE že večkrat kritizirala državne oblasti. Strahovladi je dodal še uradno legitimacijo.

In to je lahko korak bližje do njegovega odhoda. Najpogosteje se to zgodi.

Vane T. Costa

vir: unian&vtc

foto: unian(posnetek zaslona)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa