Aleksandar Vučić; Spijem rakijo tudi z Dodikom, in? (foto: X)
BalkanEvropaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Balkan-kan: «Vučićev odgovor v slogu kaj nam pa morejo. Družim in spijem kakšno rakijo z Dodikom, ki je tudi pod sankcijami.« In?

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je danes odzval na sporočilo State Departmenta, v katerem piše, da so ZDA razočarane nad dejstvom, da sta Aleksandar Vulin in Nenad Popović, visoko  postavljena funkcionarja, ki sta pod ameriškimi sankcijami, del nove srbske vlade.

 

Vučić je  med drugim dejal, da “vlado Srbije izvolijo državljani”, nato pa navedel primer Milorada Dodika, ki je bil z njim, in navedel, da se redno videvajo in pijejo skupaj, kljub dejstvu, da je predsednik republike Srbska je pod sankcijami ZDA. V slogu, spil bom kozarec ali dva s komer čem vi pa si  lahko mislite kar hočete.

“No, tudi Milorad Dodik je pod sankcijami ZDA in tukaj je poleg mene. Tukaj sva prijatelja. Midva pijeva enkrat na teden, on kozarček žganja, jaz vino in kaj je s tem? To za nas ni dobra novica, upam, da bomo imeli dobre odnose z ameriškimi partnerji. Izredno pomembno je imeti dober odnos. Nisem zadovoljen z njihovim odzivom, a vlado Srbije izvolijo državljani Srbije. Kaj to pomeni? Ko nekoga kaznujejo, bi morali ponižno skloniti glavo in reči: Ja, hvala, da ste nas obvestili, ki ne bi smeli biti nič. No, predsednik Dodik je izbral ljudstvo in jaz spoštujem voljo ljudstva, tako kot spoštujem voljo tistih, ki so bili tukaj izvoljeni”, je dejal Vučić, ko se je odzval na sporočilo State Departmenta.

 

Pri vsem tem Vučić pozablja, da prav on skoraj vsak dan  prosi za takšno ali drugačno pomoč, oziroma razumevanje, zagotavlja  pro evropsko  usmeritev. Pokaže pa pravzaprav da je Balkanec izvorne oblike, z napuhom in neupravičeno samozavestjo. Pred svojimi volivci, večji del politično naravnani  na podlagi različni mitov ter iracionalnih teorij o svoji, srbski pomembnosti v okolju kjer se nahajajo. Ali kot velja staro prepričanje o njih, da znajo skovati mite in pravljice iz zgodovine ko iz vsakega poraza in ponižanja naredijo zmago s katero se potem desetletja in stoletja napaja ta iracionalizem. Koncepta politike,  da je umetnost možnega niso mogli, znali ali hoteli osvojiti. Seveda na lastno škodo, konkretneje na škodo lastnega naroda.

 

Vučić je dodal, da so bile kritike tudi zaradi dejstva, da bodo v vladi “evro fanatični ministri” verjetno je mislil na »evrofobične« ministre. Pomembno je, da je vlada srbska in da uresničuje interese Srbije, je dejal Vučić. Pa magari travo pasli.

Miloš Vučević, mandatar za sestavo nove srbske vlade, meni da bo ta vlada imela dva člana, ki sta pod sankcijami ZDA – Aleksandra Vulina, ki je bil predlagan za podpredsednika vlade, in Nenada Popovića, predlagal za ministra brez resorja. To si šteje v ponos, da lahko to naredi.

Kljub temu Vulin ostaja pod ameriškimi sankcijami, pišejo  v sporočilu State Departmenta, ki poudarjajo,  da “ZDA ne igrajo nobene vloge pri kadrovskih odločitvah srbske vlade”. Le spomnijo  lahko da  je to stvar o kateri morajo snovalci vlade v Srbiji razmišljati.

To kar bo kasneje bodo rekli da je bil šum v komunikaciji v smislu tistega Miloševičevega  »ne slišim dobro”!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan