Francoski predsednik Emmanuel Macron (Foto Toni Molina/ Bloomberg)
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območja

Ali je možna napotitev zahodnih sil v Ukrajino?

Po Macronovih besedah, ki je mimogrede te dni  opozoril Moskvo naj ne računa na počasnost in neenotnost Zahoda.  Napotitev kopenskih sil v Ukrajino ni izključena, če Moskva prebije fronto in Kijev to zahteva.

 

Francoski predsednik Emmanuel Macron znova ni izključil možnosti napotitve zahodnih vojaških sil v Ukrajino. Macron je v danes objavljenem intervjuju v britanskem “Economistu” dejal, da si moramo “to vprašanje zastaviti, če Moskva prebije frontno črto in če Kijev to zahteva”, poročajo francoski mediji.

Če Rusi prebijejo frontne črte in če pride zahteva iz Ukrajine – kar danes ni tako – se moramo legitimno vprašati, je za britanski tednik dejal francoski predsednik.

“Izključitev tega vprašanja a priori pomeni, da se nismo naučili lekcije zadnjih dveh let, ko so države Nata najprej zavračale možnost pošiljanja tankov in letal v Ukrajino, preden so si končno premislile,” je dodal francoski voditelj.

Kot se da iz tega skleniti, je potrebno delati na tem,  da se Ukrajina obrani in spravi ruske okupatorske sile iz države sama.  Tudi s materialno in vojaško pomočjo zaveznikov iz Zahoda.  Se  ne sme zgoditi, da Ukrajina omaga in se izmozga do zadnjega atoma. V takšnem primeru in  v okoliščinah, ki bodo kazale da brez konkretne napotitve sil ne  gre, zagotovo je  treba priti nasproti in s skupnimi močmi obraniti kakršen koli preboj  blizu meja samega NATO zavezništva.

Obraniti Ukrajino pomeni obraniti zahodno civilizacijo in normalni svet pred kakršnim koli barbarizmom.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa