Wiener Zeitung(foto: Wikipedia)
EvropaTwitter noviceV fokusu

Avstrijska vlada ugasnila “Wiener Zeitung” kot dnevnega časopisa. Digitalizacija dela svoje.

Vladna večina v državnem svetu, ki jo tvorita Ljudska stranka in Zeleni,  je v četrtek sklenila ukiniti najstarejši dnevnik na svetu in sprejela zakon o transparentnosti medijev.

Državni svet je v četrtek z glasovi črno-zelene vlade sklenil ukiniti “Wiener Zeitung” v prejšnji obliki.  V tiskani obliki naj bi izšel le desetkrat na leto. SPÖ je zahteval poimensko glasovanje. Od 162 oddanih glasov jih je 88 glasovalo za vladni predlog zakona, 72 pa proti.

Pred glasovanjem so opravili  čustveno razpravo o načrtih medijske politike vlade. Voditelji opozicije so za Wiener Zeitung govorili o “črnem dnevu” za Avstrijo kot kulturni narod in vlado obtožili, da je “grobar”. Vlada je sklepe zagovarjala kot potrebne za prehod medija v digitalno dobo.

 

Socialisti: »Črn dan za kulturni narod«

Tiskovni predstavnik SPÖ Jörg Leichtfried je pred tem v svojem govoru kritiziral, da je bil četrtek za Avstrijo kot kulturni narod črn dan: “Oziroma črno-zelen dan.” Da se časopis »likvidira«, je »medijsko politična in kulturno politična sramota«. “Kakovosten časopis je brezčutno ubit.” Leichtfried se tudi pritožuje, da je novinarsko usposabljanje nacionalizirano. Vlada vrže “200 milijonov evrov na leto za vladno propagando”, na drugi strani pa najame “Wiener Zeitung”. Vlada naj dvakrat premisli, preden se zapiše v zgodovino kot “grobar” “Wiener Zeitung”. Ne glede na »brcanje« in negodovanje v takšni obliki ne bo več izhajal. Preoblikovan bo  v spletni medij.

Ustanovljen  je bil leta 1703 pod imenom Wiennerisches Diarium, leta 1780  se je časopis  preimenoval v Wiener Zeitung. Najprej  v zasebni lasti ga je avstrijski cesar Franc Jožef I. leta 1857 nacionaliziral in postal je tudi uradni list države.

Če v nadaljevanju postopka ukinitve ne bo pride do zamikov in  do zastojev, bo Wiener Zeitung kot dnevnik zadnjič izšel 30. junija. V tiskani obliki naj bi časopis, ki izhaja od leta 1703, v prihodnje izhajal največ enkrat mesečno.

Vir: APA

Foto: Wikipedia

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa