Nekategorizirano

Atene opozarjajo: Novi val migrantov je na poti!

Atene opozarjajo: Novi val migrantov je na poti!

Grčija je okrepila sile na meji s Turčijo in opozorila, da bi Ankara, s katero je zaradi energetskih zalog v vzhodnem Sredozemlju zaostrila odnose, lahko uporabila migrante za pritisk na EU. Namestnik grškega ministra za migracije Giorgos Koumoutsakos je v nedeljo opozoril, da bi Ankara lahko uporabila migrante za pritisk na Evropsko unijo.

“Pripravljeni smo in odgovorili bomo kot marca,” je dejal Koumoutsakos.

Grško-turški spor glede zalog zemeljskega plina

Marca je turški predsednik Tayyip Erdogan sporočil, da je turška meja z Grčijo odprta, nakar je nanjo prišlo na tisoče migrantov z namenom, da bi preko Grčije vstopili v Evropsko unijo. Grčija je nato napotila dodatne varnostne sile, da bi migrantom preprečila prehod meje. Na grško-turški meji je tudi agencija EU za nadzor meja Frontex.

Turčija in Grčija, obe članici Nata, sta v prepiru glede zalog zemeljskega plina v vzhodnem Sredozemlju, odkar je Turčija 10. avgusta na območje poslala potresno raziskovalno ladjo, ki so jo spremljale vojne ladje.

Erdogan je zagrozil v soboto

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sobotnem televizijskem nagovoru Grčiji zagrozil: “Razumeli bodo bodisi v jeziku politike ali diplomacije bodisi na terenu z grenkimi izkušnjami.”

Turški podpredsednik Fuat Oktay je na Twitterju sporočil, da je turška vojska v nedeljo začela letne vojaške vaje, imenovane “Sredozemska nevihta”.

EU je kritizirala Turčijo

EU je Turčijo že večkrat kritizirala zaradi raziskovanja plinskih polj v bližini grških otokov Kasteloriza, Rodos in Kreta. Voditelji EU naj bi o uvedbi sankcij proti Turčiji odločali na vrhu 24. in 25. septembra. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je v nedeljo po telefonu pogovarjal z Erdoganom, je dejal predstavnik EU.

Michel je poudaril pomen umiritev napetosti v vzhodnem Sredozemlju in Ankaro pozval, naj se “vzdrži dejavnosti, ki spodbujajo napetosti”, je dodal evropski vir.

Mogoče vam bo všeč