Evropavojna območja

Analiza: Zakaj se nekateri Rusi nočejo boriti v vojni v Ukrajini?

To poudarja vojaške težave, s katerimi se sooča Rusija. Pa ne od včeraj. Začetek konca nečesa kar se ne bi smelo zgoditi,  to je vojaška agresija Rusije v Ukrajini.

Ko so v začetku aprila vojakom iz elitne brigade ruske vojske rekli, naj se pripravijo na ponovno  napotitev v Ukrajino, se je med  v njihovih vrstah pojavil strah.

Enota, ki je bila v miru nameščena na Daljnem vzhodu Rusije, je prvič vkorakala  v Ukrajino iz Belorusije, ko se je vojna začela konec februarja. Nato se je srečala v hudimi  bitkami z ukrajinskimi silami. Kdor napada naleti na obrambo, srčno in domoljubno s strani ukrajinskih branilcev.

Zavračanje bojevanja vojakov v vojni ki jo ni- in vrnitev domov v krsti.

“Kmalu je postalo jasno, da se vsi s tem početjem  ne strinjamo. Mnogi se preprosto niso želeli vrniti še enkrat,” je povedal član enote Anatolij, ki ne želi, da bi ga identificirali s pravim imenom. “Želim se vrniti k svoji družini – in ne v krsti. Družina si želi mene živega, ne pa krsto, zastavo, odlikovanje in 2000 rubljev«.

Skupaj z osmimi drugimi je Anatolij  svojim poveljnikom povedal, da se noče pridružiti invaziji. “Bili so jezni. A na koncu so se pomirili, saj niso mogli veliko narediti.”

Kmalu so ga preselili v Belgorod, rusko mesto blizu ukrajinske meje, kjer je  od takrat naprej.

“V vojsko sem služil pet let. Pogodba mi poteče junija. Preostanek časa bom zdržal in potem odšel od tu,” je povedal za The Guardian. “Nimam se česa sramovati. Uradno nismo v vojni, zato me niso mogli prisiliti, da grem.”

 

Anatolijeva  zavrnitev vojskovanja poudarja nekatere vojaške težave, s katerimi se sooča ruska vojska zaradi politične odločitve Kremlja, da ne bo uradno napovedala vojne Ukrajini – invazijo, ki bo kmalu dosegla četrti mesec, raje opiše kot ” posebno vojaško operacijo “.

 

V skladu z ruskimi vojaškimi pravili so vojaki, ki se zavrnejo bojevanje  v Ukrajini, lahko odpuščeni, ne pa tudi preganjani, je dejal Mihail B., odvetnik, ki svetuje vojakom, ki izberejo to možnost.

 

Benyash pravi, da je na stotine vojakov stopilo v stik z njegovo ekipo za nasvet, kako se izogniti pošiljanju v boj v Ukrajino. Med njimi je 12  gardistov iz južnega ruskega mesta Krasnodar, ki so bili odpuščeni, ker niso hoteli iti v Ukrajino.

“Poveljniki skušajo svojim vojakom groziti z zaporom, če se ne strinjajo, mi pa vojakom sporočamo, da lahko preprosto rečejo ne,” je dejal Benyash in dodal, da ni seznanjen s kazenskimi zadevami proti vojakom, ki so bili “ni razlog za začetek kazenskega postopka, če vojak zavrne boj na ruskem ozemlju.”Vojne  po njihovem uradno ni, zavrniti nečesa kar ni napaka ali kršenje pravil.

 

Zaradi tega so se številni vojaki namesto  za »topovsko hrano«  odločili za odpuščanje ali premestitev, je dejal. Življenje je eno in ga imaš, trdijo.

 

Podobno izpoved za raziskovalni oddelek BBC je podal Sergej Bokov, 23-letni vojak, ki se je odločil zapustiti vojsko konec aprila po bojih v Ukrajini.”Naši poveljniki se z nami niso niti prepirali, ker nismo bili prvi, ki so odšli.

Ob sklicevanju na ruske vojaške zakone je Benyash pojasnil, da bi vojaki težje zavrnili boj, če bi Rusija razglasila vojno v polnem obsegu. “Med vojno so pravila popolnoma drugačna. Potem bi zavrnitev pomenila veliko strožje kazni, celo zapor.” Rusi so svoje početje, ki je najhujše in je agresija na suvereno državo Ukrajino so imenovali »specialna« operacija.

 

Čeprav natančno število vojakov, ki se nočejo boriti, ostaja nejasno, takšne zgodbe ponazarjajo, kaj vojaški strokovnjaki in zahodne vlade pravijo, da je ena največjih ovir Rusije v Ukrajini: akutno pomanjkanje pehote. In hvala bogu, vojne ki je ne bi smelo biti bo prej končana.

 

Po navedbah zahodnih uradnikov je Moskva sprva februarja v vojno vključila približno 80 odstotkov svojih glavnih kopenskih sil – 150.000. Toda tej vojski, ki se je soočala z logističnimi težavami, slabo moralo in podcenjenim ukrajinskim odporom, je bila storjena velika škoda.

Putinu sta  neuspešna mobilizacija in odziv mednarodne skupnosti spodrezali krila. Upajmo da mu bo povrnilo pamet,  če že ne zdravje

 

“Putin se mora o mobilizaciji odločiti v prihodnjih tednih,” je dejal Rob Lee, vojaški analitik. “Rusiji primanjkuje dovolj kopenskih sil s vojaki v skladu s sporazumom o trajnostni rotaciji. Četam zmanjkuje – tega ne bodo mogli nadaljevati še dolgo.” In sedaj to vemo, ni se odločil ker ni mogel, in tudi smel.

“Rekruti bi lahko zapolnili nekatere vrzeli, vendar so slabo usposobljeni. Številne enote, ki morajo učiti nabornike, se borijo same,” je dejal Lee. Brez usposobljenosti so še lažji cilj na ozemlju kjer ne bi smeli biti.

 

Brez prihoda dodatne pehote na območja, ki jih trenutno nadzoruje v Ukrajini ne bo »uspeha« še posebej ne  ker Ukrajina dobiva boljšo opremo od Nata,” je dodal. Ruske oblasti so po tihem okrepile svoja prizadevanja za novačenje novih vojakov, saj je postalo jasno, da je hitra zmaga v Ukrajini nedosegljiva.

 

Raziskava ruskega oddelka pri  BBC je pokazala, da je rusko obrambno ministrstvo zaposlitvene spletne strani zapolnilo s prostimi delovnimi mesti in ljudem brez bojnih izkušenj ponuja možnost, da se pridružijo vojski na podlagi donosnih kratkoročnih pogodb. Nekatera velika državna podjetja so prejela pisma, v katerih jih pozivajo, naj se vpišejo v vojsko.

 

Rusija se je obrnila tudi na plačance, da bi okrepila svoja vojaška prizadevanja z napotitvijo borcev iz skupine Wagner v senci, ki je povezana s Kremljem. Po njihovem mnenju je malo verjetno, da bi prostovoljni naborniki in plačanci privedli do občutnega povečanja števila novih vojakov v primerjavi s številom, ki bi prineslo delno ali popolno mobilizacijo.

 

Kljub špekulacijam Putin med govorom ob dnevu zmage 9. maja Ukrajini ni uradno napovedal vojne.

 

Andrei Kolesnikov, višji sodelavec Carnegiejeve fundacije za mednarodni mir, je dejal, da so oblasti morda zaskrbljene, da bi splošna mobilizacija nasprotovala velikim delom prebivalstva, ki podpirajo “posebno operacijo”.

 

Rusi “morda podpirajo konflikt, vendar se v resnici ne želijo boriti,” je dejal in dodal, da bi splošna mobilizacija privedla do “kolosalnih izgub neizurjenih vojakov”.

In medtem ko trenutno stanje konflikta ruskim vojakom daje zakonit način, da zavrnejo sodelovanje, se nekateri vojaki pritožujejo, da je to povzročilo tudi pomanjkanje ustrezne oskrbe zanje.

Mlajši narednik trdi, da je bil ranjen med enim od nedavnih ukrajinskih napadov na rusko mejno ozemlje, kjer je bil nameščen. Njegovi nadrejeni pravijo, da mu ne bi smeli dati 2.500 funtov denarne odškodnine, do katere so ranjeni Rusi upravičeni po zakonu, saj so se njegove poškodbe zgodile na ruskih tleh – kar pomeni, da ne spada pod ruska posebna vojaška pravila.

“Nepošteno je, da se v tej vojni borim tako kot drugi v Ukrajini in tvegam svoje življenje,” je dejal vojak. “Če kmalu ne bom prejel odškodnine, do katere sem upravičen, bom šel v javnost in naredil velik problem.”

 

Ukrajina bo zmagovalka v vseh elementih v vojni ki jo vodi, obrambni vojni, vojni zoper agresorske  Rusije.

Uničeno je ali je še bo uničenih  mnogo poslopij, gospodarskih in nastanitvenih, vojaških.  Uničeno pa ne bo, nikoli in nikdar, domoljubje in trdnost v želji obraniti  vse svoje, državo, rodno grudo,  življenje svojih bližnjih. Svet  in Ukrajina bodo šli naprej, Rusija bo obstala in ostala zadaj.

 

Pripravil in prevedel:  Vane T. Costa

Foto: izrez zaslona

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa