EURO tudi pri Hrvatih (foto: ECB)
Evropa

EURO družina se širi: Hrvaška je uvedla evro kot svojo uradno valuto

Hrvaški sabor je včeraj z večino glasov sprejel zakon o uvedbi evra kot uradne valute na Hrvaškem. Za zakon je glasovalo 117 poslancev, 13 jih je bilo proti, eden pa se je vzdržal, piše hrvaški Indeks.

Evro bi moral na Hrvaškem postati uradna valuta 1. januarja prihodnje leto, preden bi popolnoma nadomestil kuno, bi s 5. septembrom cene izražene v obeh valutah. Pred glasovanjem je del opozicije v tamkajšnjem parlamentu  znova nasprotoval uvedbi evra. Dodal bi da je v takšnih primerih  to folklora ali korak, ki ga je »potrebno« narediti.

 

Seveda ob tem se je  treba spomniti izkušnje pri nas in pri zahodni sosedi ko je marsikje prihajajo do zaokrožitve cen navzgor.

Da bi se  tega izognili vsaj za določen čas podobnih “preglavic” glede preračunavanja,  se bo  plačilo v obeh valutah  nadaljevalo še v prihodnje leto.

To da je uvedba EUR-a že dvajset let želja Hrvaške, je tudi znano. Pretežni del hrvaške  poslovne  povezave se izvaja z subjekti in državami z območja EUR-a. Pa tudi mnogo enostavneje  bo za hrvaški turizem.

Pripravil: Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa