Foto: UNUAN
EvropaKomentarPolitikaSvetV fokusuvojna območjaŽivljenje

Analiza: “Vojna v Ukrajini lahko res uniči Rusijo, vendar obstajajo različni odtenki”

Zadnje čase se pojavljajo številni analitiki, ki  vidijo razpad Ruske federacije kot možno posledico katastrofalne vojne, ki so jo Rusi sprožili proti Ukrajini.

Čeprav bi bilo  preostalemu svetu bolje, če bi bila Rusija znatno oslabljena, njen propad morda ne bo potekal gladko, pišejo v  časopisu  The Hill.

“Kot  manjša(zmanjšana) država pod strogimi mednarodnimi sankcijami in brez svoje baze virov v Sibiriji, bo Rusija imela zelo omejene možnosti za napad na svoje sosede,” je dejal Janusz Bugaisky iz fundacije Jamestown (ameriška nevladna raziskovalna organizacija)

Posledično temu  bo “vzhodna fronta-linija ločitve  Nata postala bolj varna; medtem ko bodo Ukrajina, Gruzija in Moldavija vrnile svoja okupirana ozemlja in zaprosile za vključitev v Evropsko unijo in Nato brez strahu pred ruskim odzivom,” dodaja Bugaisky. Poleg tega se bodo “tudi države Srednje Azije počutile vse bolj svobodne.” Ali drugače povedano ne bodo imeli nad glavo vedno in potencialno grozečo nevarnost  ruskega »Medveda«

Z druge strani kolumnist Washington Posta David Ignatius ima bolj črnogledo  mnenje: “Razdrobljena, demoralizirana Rusija je hudičev poligon. Ruski notranji nemiri so velika dilema za Putina, a tudi zelo nevarni za Zahod.”

 

Po drugi strani, medtem ko se bo “svet moral boriti z bolj nevarno in nepredvidljivo Rusijo”, je verjetno, da bi “ta obrat navznoter lahko vodil do bolj pragmatičnega pristopa k vojni proti Ukrajini.”

“Bugajskijev optimizem izhaja iz njegove osredotočenosti na Rusijo po razpadu, ki je delček mednarodno nadzorovane države, ki nima gospodarskih in vojaških virov, potrebnih za izvedbo imperialističnih načrtov. Pesimizem Ignatiusa  izhaja iz njegove osredotočenosti na proces propada Rusije, ki bi bil v najboljših možnih okoliščinah zelo zmeden. Skrbi jih manj predvidljiva Rusija, ki bo verjetno  še bolj nevarna,” še pišejo.

 

Publikacija ugotavlja, da ima Bugajski prav, ko trdi, da bo jedro  Rusije, zmanjšano na ozemlje, ki ga omejujejo Sankt Peterburg, Moskva in Nižni Novgorod, takoj prenehalo biti pomemben geopolitični igralec in s tem grožnja vsem svojim sosedam. – še posebej, če se slednji združi z Zahodom. Življenje v tej državi bo morda revnejše, vendar je verjetno, da  bo varnejše.

In tudi če velika Rusija obdrži vse svoje jedrsko orožje, ga ne bo mogla uporabiti, razen v zelo malo verjetnem primeru usklajenega napada njenih sosed.

Ob verjetnem dokončnem razpadu Rusije obstaja druga nevarnost, da se bo  Putin  ujel v past in morda bo v skušnjavi, da  sprejme obupne in še bolj nevarne  ukrepe. Nekdanji ruski predsednik in premier Dmitrij Medvedjev je, sodeč po njegovih nepremišljenih sporočilih, morda nor – in, žal, v svoji norosti ni sam. Ruske elite so razdrobljene in neenotne, nimajo kohezivne in konsistentne vizije za prihodnost svoje države; kaj storiti s katastrofalno vojno proti Ukrajini tudi nihče ne ve.

Velike prekucije so na vidiku.  Ali se bo končalo z manjšo ali večjo škodo, se za enkrat ne ve  in je tudi težko predvideti vse možne reperkusije.

Vane T. Costa

Povzel in prevedel po union.ua

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa