Dogodki in prireditveEvropaSvetzanimivo

Ameriški arhitekt zgradil miniaturni lego-Vatikan

Iz 67.000 lego kock je nastal 1,30 krat 1,70 metra velik model v merilu 1:650.


FOTO: YouTube/zajem zaslona

Ameriški arhitekt in graditelj iz lego kock Rocco Buttliere iz Chicaga je zgradil miniaturni Vatikan. Kot poroča avstrijski Kathpress, je iz 67.000 lego kock nastal 1,30 krat 1,70 metra velik model v merilu 1:650. Buttliere je v pogovoru za nemški katoliški spletni portal katholisch.de povedal, da je sicer videl že ogromno sveta in iz lego kock zgradil že več kot 50 stavb, toda med obiskom novembra 2019 ga je pravi Vatikan »resnično očaral«. »Vsi ti svetovno znani kipi in freske«, polnost kulturne dediščine in raznolikost arhitekturnih slogov so ga »pripeljali tako daleč, da sem si zaželel zgraditi model celotnega Vatikana«.

Načrtovanje modela je po arhitektovih navedbah trajalo dosti dlje kot dejansko sestavljanje. Za raziskave, tridimenzionalne študije, oblikovanje in gradnjo v računalniškem programu je porabil 500 ur v 70 dneh. Dejanska gradnja je nato trajala okoli 300 ur, uporabil pa je številne kocke, kakršnih prej ni še nikoli. Približno 1.300 posameznih delcev je bilo izdelanih izrecno po njegovem naročilu. Kot je pojasnil, še nikoli doslej ni sestavljal renesančnih ali baročnih gradenj.

Arhitekt upa, da bo njegov Vatikan lahko »malce potoval po svetu«

Buttliere je izrazil upanje, da bi njegov model prihodnje leto, po končani epidemiji koronavirusne bolezni, skupaj z njegovimi drugimi deli »malce potoval po svetu«; predvsem po Združenih državah Amerike, »z veseljem pa tudi po Evropi – seveda najraje po Italiji«.

Graditelj iz lego kock je doslej sestavil že rimska Kolosej in Circus Maximus, pa Prepovedano mesto v Pekingu, carigrajsko Hagijo Sofijo in pariško stolnico Naše Gospe.

Buttlieri je z razstavami svojih zgradb iz lego kock zaslovel po zaključenem študiju na Inštitutu za tehnologijo v ameriški zvezni državi Illinois. Ljudje so prihajali k njemu in naročali najrazličnejše modele, tako da je to zanj postal vir preživetja. Vatikan je, kot pojasnjuje, zgradil na lastno željo, kot povsem zasebni projekt.

Avtor: Mojca M. Štefanič

 

vir: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/ameriski-arhitekt-zgradil-miniaturni-lego-vatikan?Open

 

mib

Mogoče vam bo všeč