KulturaSlovenijaVideo

Kako je nastala pesem Silvestrski poljub?

Najbolj znana slovenska silvestrska pesem Silvestrski poljub bo v letu 2021 praznovala 50. rojstni dan. In kako je pesem sploh nastala?

Kako je nastala pesem Silvestrski poljub?

Alfi Nipič, ki je pesem od leta 1971 zapel vsaj tisočkrat na vseh možnih televizijah  je o nastanku pesmi dejal: “Novembra leta 1971 me je Jože Privšek poklical, če bi zapel eno pesem, ki bi se predvajala v novoletni oddaji. Šel sem v Ljubljano in še isti dan smo jo posneli v studiu 14 s Plesnim orkestrom Big band RTV Ljubljana, ki ga je takrat vodil Privšek. Skladbo smo snemali okoli druge ure popoldan in precej hitro končali. Prvič se je skladba zavrtela v novoletni oddaji na televiziji Ljubljana na Silvestrovo iz leta 1971 na 72. Še danes se vrti ta isti posnetek.” Prvotno različico pesmi bi morala sicer izvesti Elda Viler, a so se odločili za moški glas.

Pesem je nastala tako, da jo je prvič na playback izvedel Plesni orkester, nato pa se je Alfi ob spremljavi naučil besedila. Le eno uro po prvem poskusu igranja Plesnega orkestra, ob pol enajstih je po drugem prepevanju Alfi s Privškom dokončno posnel pesem.

Besedilo za Silvestrski poljub je Dušan Velkaverh napisal, ko je bil zaljubljen v neko dekle, ki se ga je smel dotakniti samo za Silvestrovo, ko ji je voščil. Ta deklica je bila inspiracija za to legendarno melodijo, njeno ime pa je še danes skrivnost. Ni pa skrivnost, da bo ta legendarna pesem praznovala v letu 2021 svoj 50. rojstni dan in upajmo, da jo bo Alfi nipič še vedno z vsem srcem tudi zapel.

D.K.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura