Dogodki in prireditveEvropaSlovenijaV fokusuŽivljenje

Papež bo konec leta (31.12.2020) obhajal z zahvalnim bogoslužjem

Slovesne večernice iz bazilike sv. Petra v neposrednem prenosu vatikanskih medijev.


Slovenska božična smreka na Trgu sv. Petra v Vatikanu FOTO: Vatican MediaPapež Frančišek bo letošnje leto na silvestrov večer (31.12.2020) zaključil s slovesno molitvijo večernic v vatikanski baziliki sv. Petra. Ob sklepu večernic bo zazvenel »Te Deum«, tradicionalna hvalnica Bogu. Zaradi epidemije koronavirusne bolezni bo papež bogoslužje obhajal v zelo omejenem krogu navzočih. Vatikanski mediji bodo slovesne večernice s svetim očetom ob 17. uri neposredno prenašali na svojih omrežjih (www.vaticannews.va). Ob prelomu leta 2019/2020 se je v vatikanski baziliki in na Trgu sv. Petra zbralo na tisoče vernikov, ki so se udeležili novoletnih slovesnosti z voditeljem Katoliške cerkve.

Silvestrovo je dobilo ime po svetem papežu Silvestru, ki je umrl 31. decembra 335. V Pravoslavni cerkvi bogoslužni spomin na enega prvih svetnikov, ki ni bil mučenec, obhajajo 2. januarja.

1. januarja obhajamo svetovni dan miru

na novega leta dan bo papež Frančišek v baziliki sv. Petra daroval slovesno sveto mašo ob začetku leta. 1. januarja v Katoliški cerkvi obhajamo praznik Marije, Svete Božje Matere, in svetovni dan miru. V tokratni poslanici, objavljeni sredi letošnjega decembra, papež poziva h »kulturi skrbi kot poti miru«.

avtor: Mojca M. Štefanič

vir: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-bo-konec-leta-obhajal-z-zahvalnim-bogosluzjem?Open

mib

Mogoče vam bo všeč