Foto.: Urad predsednika Volodimirja Zelenskega/unian
EvropaSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuvojna območja

Ameriške kongresnike, posebej republikance le srečala pamet: “Ameriški kongres potrdil pomoč Ukrajini ter Izraelu in Tajvanu”

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z večmesečno zamudo danes ločeno potrdil skupaj 95 milijard dolarjev vredne zakone o izredni pomoči tujini, pri čemer bo Ukrajina dobila skoraj 61 milijard dolarjev, Izrael 26 milijard, indo-pacifiška regija – večinoma Tajvan – pa osem milijard dolarjev.

Za sprejetje je glasovalo 360 kongresnikov – 186 republikancev in 174 demokratov. Končno. Obenem to pomeni tudi skorajšnji konec  ruske krvave  predstave.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je po predolgih in neplodnih  političnih razpravah, ki so potekale v ozadju smrti tisočih Ukrajincev, končno pripravljen prižgati zeleno luč za pomoč Ukrajini v vojni z Rusko federacijo in podpreti predlog zakona predsednika Michaela Johnsona. Ukrajinska tiskovna agencija  je natančno ugotovila, kaj in koliko bodo  Ukrajinci dobili, če bo rezultat za Ukrajince  pozitiven.

Ukrajinci so bili več mesecev v negotovosti: ameriški politiki, potopljeni v volilno kampanjo, so blokirali proces zagotavljanja pomoči naši državi, ki je bila nujno potrebna v spopadu z ruskim agresorjem. V zadnjih tednih se je na koncu tunela političnega absurda pokazalo upanje na luč.

Danes je luč na koncu »političnega« tunela  pokazala odobritev denarja za pomoč Ukrajini.

Koliko denarja je namenjenega s sprejetim predlogom zakona?

Skupni paket pomoči Ukrajini predvideva izdatke ameriškega proračuna v višini 60,84 milijarde dolarjev. Razdeljeni bodo na naslednjih področjih:

23,2 milijarde za nakup obrambnega blaga za ameriško vojsko za nadomestitev tistega, ki je bilo preneseno v Ukrajino, kot tudi za plačilo obrambnih storitev, zagotovljenih Ukrajini;

23,2 milijarde za nakup orožja neposredno za Ukrajino;

11,3 milijarde za tekoče ameriške vojaške operacije v regiji;

13,8 milijarde za nabavo naprednih oborožitvenih sistemov, obrambnih izdelkov in obrambnih storitev;

26 milijonov za financiranje sistema nadzora in nadzora nad pomočjo in opremo, zagotovljeno Ukrajini.

7,85 milijarde za neposredno finančno pomoč državnemu proračunu Ukrajine (ameriški predsednik bo imel pravico odpisati polovico tega dolga).

Zakaj točno postavke porabe, navedene v predlogu zakona, ne sovpadajo z napovedanim skupnim zneskom 60,84 milijarde dolarjev, še ni jasno. Čakamo na podrobna pojasnila ameriških uradnikov.

 

Kam bo šel denar?

Omeniti velja, da bo od 13,8 milijarde, kolikor bo namenjenih nakupom orožja v industriji, del tega mogoče porabiti le še do konca letošnjega leta. Drugi del bo zagotovljeno porabljen pred koncem naslednjega poslovnega leta – od septembra 2025 do septembra 2026.

Kar zadeva 11,3 milijarde, ki bodo šle za “operacije ZDA v regiji.” Čeprav se predlog zakona imenuje “o pomoči Ukrajini”, bo del pomoči stekel drugim državam, ki so “prizadele zaradi vojne”. Zlasti se domneva, da lahko do 100 milijonov dolarjev prejmejo države, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini. Zajamčeno je, da bo ta denar porabljen do konca septembra 2025. Ameriški zakonodajalci ob tem niso navedli, o katerih državah in kakšnem vplivu gre.

Strategija zmage Ukrajine v interesu ZDA

Predlog zakona, po sprejetju, zavezuje ameriškega državnega sekretarja in vodjo Pentagona, da skupaj z zveznimi agencijami in vojsko razvijejo večletno strategijo za podporo Ukrajini in jo predstavijo kongresu.

Ta strategija  vključuje letno količino sredstev, potrebnih za hitro zmago Ukrajine na bojišču, in oceno vojske glede potrebnih stroškov za to. Po eni strani je videti, kot da so se ZDA odločile dokončno »dokončno postaviti Rusko federacijo pred dejstvom« da bo podpiral za dosego cilja. Toda ne  se smemo  prehitro veseliti. To zmago je treba doseči »na način, ki je najbolj ugoden za Združene države«. Zagotovljen je zlasti četrtletni pregled strategije. Se pravi, samo čas bo pokazal, ali je Washington res odločen, da bo še naprej podpiral Ukrajino, dokler se ne vrnejo meje iz leta 1991.

Konkretna uporaba pomoči zelo kmalu

V Pentagonu vedno zagotavljajo, da bodo Ukrajini lahko hitro poslali dodatno orožje, takoj po glasovanju v kongresu. In prvi v vrsti je že napovedan za krepitev zračne obrambe in topništva.

Tiskovni predstavnik ameriške vojske Patrick Ryder je dejal: »Takoj ko bo pomoč Ukrajini odobrena v predstavniškem domu in senatu, se Pentagon pripravlja Kijevu hitro poslati paket orožja, ki bo med drugim vključeval zračno obrambo in topniške zmogljivosti.«

Zmaga bo dosegljiva, pristopi učinkoviti, denar koristen če se dobro uskladijo v vseh dejanjih. Brez cincanja.

Vane T. Costa

Vir: vct&unian

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa