Foto: VTC
EvropaSlovenijaTurizemV fokusu

Grški turizem: »Na 200 plažah v Grčiji brez senčnikov in ležalnikov. Ne bodo dani v koncesijo«

Skoraj 200 plaž v Grčiji ne bo dobilo koncesije in na njih je prepovedano postavljanje senčnikov in ležalnikov, je poročala televizija Sky. Odločitev je postala uradna po izdaji odloka ministrov za nacionalno gospodarstvo in finance Kostisa Hadzidakisa ter ministra za okolje in energijo Todorosa Skilakakisa o izvajanju letošnjega zakona o uporabi javnega premoženja na obalnih območjih. Od njih je 198 plaž po vsej državi, ki sodijo v omrežje »Natura 2000«

Med merili za uvrstitev plaž pod posebno zaščito je prisotnost pomembnih habitatov, redkih endemičnih vrst flore in favne, njihova pomembna ekološka funkcija za varstvo zavarovanih vrst, njihova opredelitev kot območij, pomembnih za biotsko raznovrstnost, prisotnost bistvenih ekosistemov, ki jih je treba zaščititi, ohraniti ali obnoviti.

 

Okolje je dragocena sestavina turizma

V zvezi z odločitvijo je minister za gospodarstvo in finance Kostis Hadžidakis izjavil, da je “glavni cilj uredbe, ki smo jo uvedli je  združiti varstvo okolja z razumnim razvojem. Poleg tega je okolje dragocena sestavina grškega turističnega proizvoda.” Med drugim pravi, da bo režim varstva »neokrnjenih plaž« veljal do sprejetja posebnih načrtov upravljanja območij Natura 2000.

foto VTC

Minister za okolje Skilakakis pa je poudaril, da »naša odločitev o t.i »neokrnjenih plažah« določa, da se ne bodo dajale v koncesijo za turistično izkoriščanje, saj je pri teh plažah bistvenega pomena ekološka, ​​ne pa ekonomska in investicijska razsežnost.

Na plažah, za katere velja nov varstveni režim, je dovoljen vstop motornih vozil, organizacija prireditev z udeležbo več kot deset ljudi, glasba ali proizvajanje drugih zvokov s pomočjo električnih naprav za namene opravljanja dejavnosti. , je prepovedana postavitev prenosnih elementov, kot so mize, stoli, senčniki, ležalniki, opravljanje storitvenih ali razvedrilnih dejavnosti za turiste, dajanje opreme za navtiko za zabavo v najem, postavitev mobilnih točk za prodajo brezalkoholnih pijač.

Strateško pravilna odločitev

Ali bo to pomenilo manj ali več turistov, ne vedo povedati. Vedo pa da  v kolikor se  ne začne danes delati na zaščiti od brez vestnega eksploatiranja   vsakega koščka »turistične«  zemlje se lahko zgodi da bo  čez čas  tako devastirano okolje da bodo posledice nepopravljive. Za tamkajšnjo državo predrago za turiste pa nezanimivo.  Strateška odločitev, zagotovo.  Ali bo ta odločitev grške države pomenila ali povzročila  direkten ali indirekten vpliv na tekočo ali  kakšno naslednjo turistično sezono se ne ve.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa