Nekategorizirano

Ali že veste, kdaj se bo predvidoma pričela distribucija cepiva proti Covid-19?

Evropska agencija za zdravila (EMA) napoveduje, da bo odobrila prvo cepivo proti koronavirusu do konca leta, predviden začetek distribucije pa bo januarja, je dejal direktor agencije.

“Če bodo podatki trdni, bi lahko dali zeleno luč za prvo cepivo do konca leta, distribucijo pa bi začeli januarja” – je v intervjuju, objavljenem v italijanskem časopisu Il Sole 24 Ore, dejal Guido Rasi, direktor Evropske agencije za zdravila.

Ta institucija je odgovorna za odobritev in nadzor zdravil v EU.

Zadnja zelena luč, ki jo bo dala Evropska komisija, bo laboratorijem omogočila, da začnejo prodajati svoja zdravila po vsej EU.

EMA, ki izračunava, da bo leta 2021 na voljo šest ali sedem različnih cepiv, je včeraj prejela prve klinične podatke Pfizerja za svoje cepivo, je dejal Rasi.

Če bo cepivo dano na trg januarja, bodo prvi učinki na širjenje virusa vidni čez pet ali šest mesecev, predvsem prihodnje poletje. Očitno je, da ne bo mogoče cepiti celotnega sveta, vendar bomo začeli z najbolj izpostavljenimi kategorijami, kot so starejši in zaposleni v zdravstvu, ki bodo začele blokirati prenosne mostove – je dodal.

Ocenil je, da je treba za zmanjšanje pandemije, ki zahteva “vsaj 500 milijonov odmerkov v Evropi”, cepiti več kot polovico evropskega prebivalstva.

 

Mogoče vam bo všeč