Nekategorizirano

Ali veste zakaj je drugi val karantene bolj stresen kot prvi ?

Po strogih karantenah po vsem svetu v prvi polovici leta 2020 se je zdelo, da se s poletjem stvari izboljšujejo – omejitve so se omilile in število ljudi, okuženih s koronavirusom, začelo padati. Toda virus ni nikjer izginil. To je zdaj popolnoma jasno, saj je veliko držav vstopilo v drugi val okužbe in s tem so se pojavila nova zapiranja.

Ne glede na to, kaj fizično pomeni, takšne spremembe “naprej in nazaj” med popuščanjem in zaostrovanjem obremenjujejo psiho, pravi nemška psihoterapevtka in pisateljica Mirriam Priess. Poudarja, da pogosteje kot se to zgodi, večji je pritisk. Posamezniki lahko prepoznajo, kdaj jih pandemija prizadene bolj, kot bi morali, ali občutijo, kdaj je njihova stopnja stresa na vrhuncu.

Na vedenjski ravni to pomeni umik iz družbenega življenja in izolacijo, na čustveni ravni pa so značilni nemir, strah in napetost, je dejal Priess. Čustveno izčrpanost in letargijo lahko še poglabljamo, dlje ko stres traja, opozarja Priess. Na imunski sistem lahko vpliva tudi stres, ki lahko pri nekaterih povzroči telesne bolezni.

 Preiss pravi, da je treba v takšni situaciji okrepiti odnos s sabo, vsak dan preučevati lastne občutke in se vprašati, kaj lahko konkretno naredimo, da se počutimo bolje. Svetuje nam, naj bomo pozorni na to, kako se odzivamo na motnje, in se posvetujte z zdravnikom, preden postanejo večja težava.

Mogoče vam bo všeč