ZdravjeŽivljenje

Ali poznate pet izzivov očetovstva, ki bi jih moral poznati vsak oče?

Očetovstvo je lahko včasih težko. Večina očetov, ki se pogosto ne znajo obnašati z novorojenčkom, bi se s tem strinjala. In ker je vez med otrokom in očetom zelo pomembna, se naučite, kako jo vzpostaviti:

1. Vzemite si nekaj časa, da boste razumeli, kako očetovstvo vpliva na vas in  vaše življenje. Delite svoja čustva z ženo in prijatelji, ki  so se pred kratkim znašli v vlogi očeta

2. Crkljajte se in se z njim pogovarjajte že na začetku.

3. Naučite se zamenjati plenice, dojenčka okopati, nahraniti in tako postati sestavni del njegovega življenja.

4. Pomislite, kakšne kompromise lahko dosežete pri delu, da preživite več časa z otrokom.

5. Spomnite se, kaj vam je bilo pri očetu, trenerju, učitelju, prijatelju najbolj všeč, in to uporabite na sebi in svojem odnosu z otrokom.

Za branje priporočamo tudi knjigo: Knjiga za očete

Opis knjige:

Knjiga obravnava vrsto vidikov in »zadreg« v katerih se lahko znajdejo moški v trenutku, ko postanejo očetje. Zakaj otroci potrebujejo očeta? Na kaj mora biti oče še posebej pozoren pri vzgoji otrok? Kako je lahko moški kljub temu, da prevzame v družini enakovredno vlogo pri vzgoji otrok, vseeno uspešen v svojem poklicu?

To je le nekaj vprašanj na katere odgovore bo bralec našel v Knjigi za očete. Poleg tega se avtorja ne osredotočata zgolj na razmerje med očetom in otroki, ampak pokažeta tudi na marsikatero dilemo v partnerskem odnosu, ki nastopi z rojstvom otroka, ter prikažeta nekatere praktične rešitve za njegovo izboljšanje oziroma okrepitev.

Nedogmatična, polna humorja in usmerjena v prakso – knjiga, ki opogumlja ter navdušuje za najlepšo nalogo v življenju!

Moški svojo očetovsko vlogo danes jemljejo bolj resno kot kdajkoli prej: čimveč časa bi radi preživeli s svojimi otroki in aktivno sooblikovali vzgojo. Toda nova vloga poraja mnoga vprašanja.

Avtorja Volker Baisch in Bernd Neumann se kot očeta skupno devetih otrok izvrstno znajdeta v svetu očetovstva. Posredujeta očetovski “know-how”, odgovarjata na najpomembnejša vprašanja ter pokažeta, kako je mogoče reševati probleme – vseeno ali si želite več časa zase, ali vas skrbi, da bi vas kot zavzetega očeta v krogu očetov ne jemali več resno.

Avtor: M.K.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje