Ljubljana, MGRT. Portret drzavnega sekretarja na MGRT Andreja Cusa.
EvropaLokalnoPolitikaSlovenijaV fokusuVeč

Ekskluzivni in zanimiv pogovor z predsednikom Zelenih Andrejom Čušom !!

Andrej Čuš se je rodil 29. julija 1990 v Mariboru in živi na Ptuju. Po zaključeni ekonomski gimnaziji na Ptuju je končal 1. in 2. bolonjsko stopnjo študija na Fakulteti za uporabne družbene študije in s tem pridobil naziv magister medkulturnega menedžmenta. Zdaj zaključuje doktorski študij, določeno obdobje je bil tudi Zoisov štipendist. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije je državni sekretar od 22. marca 2021.

Aktiven član družbe je že od srednje šole, ko je v tretjem letniku prevzel vodenje lokalne dijaške sekcije, v šolskem letu 2008/2009 pa je postal predsednik Dijaške organizacije Slovenije, kjer se je prvič seznanil s politiko prek vodenja dialoga med civilno družbo in vlado. Leta 2009 je bil tudi član Sveta Vlade Republike Slovenije za mladino. Kot študent je prevzel vodenje lokalnega študentskega kluba in bil aktiven v več mladinskih organizacijah na lokalni in državni ravni. Bil je tudi član nadzornega odbora Mladinskega sveta Slovenije.

Za poslanca je prvič kandidiral na parlamentarnih volitvah leta 2011 in 4. februarja 2013 postal nadomestni poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije. Pred tem je bil v državnem zboru zaposlen kot strokovni sodelavec. Za poslanca je bil vnovič izvoljen na parlamentarnih volitvah leta 2014, pri tem pa je največjo pozornost namenjal področju trajnostnega razvoja, zelenim tehnologijam, pobudam mladih in skladnemu regionalnemu razvoju. Vseskozi je bil tudi mednarodno dejaven.

Po zaključku poslanskega mandata v obdobju 2014–2018 se je zaposlil v gospodarstvu, saj je na tem področju pridobival izkušnje že v domačem podjetju v času dijaških in študentskih let. V tem obdobju je bil tudi samostojni podjetnik, poleg tega pa je bil tudi član nadzornega sveta Javnih služb Ptuj, d. o. o.

Ob poklicnih dosežkih je bil uspešen tudi v športu; je namreč prejemnik več medalj z državnih prvenstev in mednarodnih tekmovanj v judu. Bil je še kadetski državni prvak ter član kadetske, mladinske in članske državne reprezentance na tekmah doma in v tujini.

V pogovoru smo se dotaknili aktualnih tem med katere spada tudi referendum o zakonu o vodah.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa