Nekategorizirano

A preseneča, da se s prihajajočo 100 letnico krepi medijski linč soboškega škofa Petra Štumpfa

Slab teden nazaj je soboški škof dr.Peter Štumpf na facebook profilu (https://www.facebook.com/pg/svetinikolajkrozisce/posts/) objavil nekaj fotografij o možni umestitvi kipa svetega Nikolaja, zavetnika Murske Sobote, na krožišču v bližini stolne cerkve sv. Nikolaja. “Tu bo ostal kot pomnik prekmurskih korenin. Kip je zasnoval akademski kipar Marjan Drev. Naročnik pa sta soboška škofija in župnija. Finančno pomoč pri postavitvi tega kipa in kipov petih narodnih buditeljev (F. Ivanocyja, J.Klekla st., M. Slaviča, F. Kovačica, I. Jeriča), ter kipov svetih bratov Cirila in Metoda je obljubila tudi Mestna občina Murska Sobota. Se veselimo in pričakujemo prihod sv. Nikolaja v to krožišče,” je fotografije pospremil škof Štumpf.

Sledila je seveda “reakcija” medijev, lojalnih soboški rdeči oblasti, Polanič/Haklovem Vestniku in spletnem portalu Sobota info. V “nos” naj bi jim šel gabarit kipa sv. Nikolaja, cena njegove izdelave in pa ali je in zakaj ni, soboška škofija objavila javni natečaj za njegovo izdelavo. Sobota info je pri tem šel še dlje in objavil provokativno anketo med svojimi bralci ali podpirajo oziroma zavračajo pobudo soboškega škofa po postavitvi kipa soboškega zavetnika sv. Nikolaja na stolnici bližnjem krožišču. In vsul se je plaz “komentarjev,” v katerih so avtorji zlivali gnojnico po škofu Štumpfu, škofiji in slovenski RKC. Seveda se pod “gnojnične” prispevke nihče ni podpisal s polnim imenom in priimkom!

Zato pa se je v odgovoru za medijski linč, ki se vse bolj krepi s prihajajočo 100 letnico združitve Prekmurja z matico, z zapisom “Možni kip sv. Nikolaja v krožišču pri soboški stolnici bi naj razdvajal javnost,”oglasil na svojem facebook profilu soboški škof dr. Peter Štumf. 

“Možni kip sv. Nikolaja v krožišču pri soboški stolnici bi naj razdvajal javnost.
Tako namreč sporoča internetni portal Sobota info. Pri tem navaja, da je v anketi samo 31% bralcev glede tega kipa izrazilo pozitivno mnenje, 69% pa jih je proti. Ali bi kdo iz omnjenega portala lahko razložil, zakaj so sproti odstranjevali nekatera pozitivna mnenja bralcev? 
Kip gor ali dol. Meni ga ni treba. Ne bom ga nesel s seboj na drugi svet. 
Imam še en predlog za Sobota info in njemu podobne medije. 
Mogoče pa bi napravili anketo o prijaznosti soboškega stolnega župnišča, ki voznikom omogoča, da na njegovem parkirišču, ki je prav ob tem krožišču nesojenega Nikolaja, lahko zastonj parkirajo svoje avtomobile. Med njimi jih ni malo od teh 69%, ki parkirišče koristijo tudi takrat, ko gredo v službe ali pa na sejem sv. Nikolaja. Kdo bi bil za in kdo proti, da se parkirišče zapre za javno uporabo? 
Rezultat je jasen brez ankete. Nihče! Ker parkirišče koristi vsem. 
Sveti Nikolaj pa nam daje prav tole sporočilo: “Dajajte vsem zvrhano mero dobrote!” In ker mnogi mislijo samo in zgolj nase in tudi z anonimnim sramotenjem mene in Katoliške Cerkve branijo svoje ideje, s tem samo potrjujejo, da je kip sv. Nikolaja ne samo potreben, ampak nujen. Dobronamerne besede očitno več ne prepričajo. Niti nameni in dejanja. Ostajajo sami še nekateri simboli, čeprav od teh tudi katoliški, ki lahko še dramijo in vznemirjajo vest, ker jih pač ne moremo spregledati. Ali se mogoče prav tega bojijo nekateri?”

Ti nekateri imajo ime in priimek, sedijo tudi v samooklicanem pripravljalnem odboru 100 letnice, v katerem sta ključni osebi nekdanji šef slovenske partije in prvi predsednik Slovenije, četudi mu njena samostojnost in neodvisnost ni bila intimna opcija, Milan Kučan in njegov pribočnik Marjan Šiftar. Zakaj jih Vestnik in Sobota info ne pobarata, kako je z upoštevanjem zakona o javnih naročilih pri porabi 250 tisoč evrov proračunskega denarja, s katerim razpolaga samooklicani odbor. Komu bo od te pogače kapnilo kaj v “žep,” na to vprašanje že več kot dva tedna čakamo zaman na odgovor iz županstva Aleksandra Jevška, vidnega člana, po novem pa tudi kandidata za evropskega poslanca na listi židanove SD. Člani odbora naj bi na zadnji seji razrez porabe dobili le na vpogled, kot da gre za največjo skrivnost. Soboški škofiji so namenili le 7000 evrov in to za pripravo simpozija o 100 letnici. 

Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata, kako je mogoče, da je v razpisni komisiji Jankovičeve MOL za javni natečaj za likovne rešitve za postavitev spomenika ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani, kot predstavnica strokovne javnosti dr. Ana Kučan, hčerka Milana Kučana?!  Spomenik naj bi sicer stal na nastajajočem Prekmurskem trgu ob Poljanski cesti in ob Ambroževem trgu. Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata o ozadjih diskriminatornega odnosa soboške rdeče oblasti do soboške škofije in škofa Petra Štumpfa!? 

Mogoče vam bo všeč