Povečana bojna pripravljenost ameriške vojske(Foto: EPA)
PolitikaSlovenijaSvetV fokusuvojna območja

ZDA in Izrael sta “na trnih” in zaradi pričakovanega napada iz Irana

Grožnja Irana po zračnem napadu na eno od zgradb veleposlaništva v Siriji je Izrael in ZDA spravila v stanje visoke pripravljenosti. Državi se očitno pripravljata na prihajajoči iranski napad, piše CNN.

Tako v ZDA kot v Izraelu je mogoče zahtevati vse po ceni, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na vladne uradnike. Po navedbah televizijskega kanala CBS natančen cilj in čas pričakovanega napada nista znana. Vladni viri pa namigujejo, da je napad na izraelski diplomatski objekt možen še pred koncem muslimanskega meseca ramazana prihodnji teden.

 

Je povračilni  napad  neizogiben?

CNN poroča, da se ZDA aktivno pripravljajo na “večji” napad naslednji teden. Visoki predstavniki ameriške vlade menijo, da je iranski povračilni napad neizogiben. S to možnostjo se strinja tudi izraelska stran.

Zaradi nevarnih varnostnih razmer v Izraelu so v vseh bojnih enotah začasno prekinjeni dopusti. Izraelska vojska je napovedala tudi mobilizacijo rezervistov za protiraketno obrambo. Izraelska vojska je  uporabila motnje  sistema za določanje položaja GPS v državi. Na ta način želi vojska preprečiti napade z droni in raketne napade.

Foto: EPA

Iran je včeraj znova poslal ostre grožnje Izraelu. Poveljnik revolucionarne garde je napovedal, da se bo maščevala na domnevni izraelski napad na iranski konzulat v sirski prestolnici Damask. “Nobeno sovražnikovo dejanje ne bo ostalo brez odgovora,” je dejal general Hossein Salami v Teheranu, potem ko se je na tisoče ljudi zbralo na pogrebu ubitih v napadu garde in vzklikalo “Smrt Izraelu” in “Smrt Ameriki”.

 

Iranska revolucionarna garda je elitna vojaška sila. Kako dolgo?

V ponedeljkovem zračnem napadu na iransko veleposlaništvo v sirski prestolnici Damask sta bila ubita dva brigadna generala in pet drugih pripadnikov močne iranske revolucionarne garde. Revolucionarna garda je iranska elitna vojaška sila in velja za sposobnejšo od običajnih vojaških sil te države.

O iranskih grožnjah Izraelu sta v četrtek govorila tudi ameriški predsednik Joe Biden in Netanyahu. Po poročanju Bele hiše je Biden jasno povedal, da bodo ZDA ob teh grožnjah stale ob strani Izraelu.

Izrael je tam kjer je in bo tudi ostal. Igranje Irana vloge dežurnega »islamskega« policaja na bližnjem in srednjem vzhodu se bo izpelo.   Le cele  generacije v Iranu bodo zamudile demokracijo, razvoj in sodoben način življenja. Režim in sistem, ki to počne  ubija sebe na dolge proge. Iran igra to vlogo že od prihoda Homeinija   v osemdesetih letih. Česarkoli se je dotaknil Iran v smislu obrambe islama in tradicije, se je sesulo  v prah in je ta država padala in propadala. Iran si trasira pot v propad. Pri tem si nehote pomaga sam.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika