Zdravje

26. november – Mednarodni dan pomanjkanja železa

Pomanjkanje železa je pogost sopotnik srčnega popuščanja

Naše telo nujno potrebuje železo – če ga ni dovolj, ne more pravilno delovati. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Pomanjkanje železa in anemija sta pogosta pojava tudi pri bolnikih s srčnim popuščanjem.

Ste vedeli, da je pomanjkanje železa oziroma slabokrvnost zelo pogost pojav in se z njo sreča kar tretjina svetovnega prebivalstva. V Evropi pomanjkanje železa prizadene do 77 % nosečnic, do 48 % otrok in 33 % žensk pred menopavzo.

Naše telo nujno potrebuje železo, saj brez zadostne količine železa ne more pravilno delovati. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Pomanjkanje železa se pojavlja pri kar tretjini svetovnega prebivalstva, zato je ozaveščanje o tem izjemno pomembno.

Kaj se dogaja z nami, ko nam primanjkuje železa?

Ko so zaloge železa v telesu majhne ali jih sploh ni več, lahko to zelo vpliva na vse vidike našega življenja – na presnovo, duševno in telesno zdravje, delovno produktivnost in celo na spolno funkcijo. Posledica pomanjkanja železa je slabša oskrba organov s kisikom, ki je nujno potreben za njihovo normalno delovanje.

Najpogostejše posledice pomanjkanja železa in slabokrvnosti so:

-slabša kakovost življenja,
-manjša storilnost,
-zapleti v nosečnosti,
-povečano tveganje za srčno-žilne zaplete,
-slabši izidi zdravljenja kroničnih bolezni,
-povečano tveganje za nastanek osteoporoze,
-zmanjšane kognitivne funkcije (povečana razdražljivost, motena koncentracija, otežena presoja, zmedenost),
-povečano tveganje za nastanek demence,
-podaljšano bolnišnično zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni …

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa je prvi korak na poti k diagnozi in zdravljenju ter zaradi slabe ozaveščenosti hkrati največja ovira. Simptomi se lahko kažejo na različne načine, so neznačilni in pogosto jih lahko povežemo z drugimi boleznimi ali stanji.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja železa so:

-simptomi, ki jih občutimo: mrazenje, sindrom nemirnih nog, žvečenje ledu, želja po uživanju neobičajnih snovi, mentalna utrujenost;
-simptomi, ki jih vidimo: razjede v ustih, modrice, bleda koža, krhki nohti, izpadanje las;
-simptomi, ki nas upočasnijo: pomanjkanje energije, poslabšanje sluha, glavoboli, dovzetnost za okužbe, kratka sapa.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje