Kultura

Nova poštna znamka – Slovenci v Nemčiji

Pošta Slovenije je 13.11.2020 izdala novo poštno znamko – Slovenci v Nemčiji.

Slovenci v Nemčiji

Med najstarejšimi območji v Nemčiji, kamor so se izseljevali Slovenci, je bilo rensko vestfalsko premogovno in industrijsko območje. Obsežnejša izseljevan ja so potekala v osemdesetih letih 19. stoletja, Slovenci pa so se zaposlovali kot rudarji in železarji ter se naseljevali v delavskih kolonijah.

Med gospodarsko krizo 1929 – 1933 se je več Slovencev vrnilo v domovino, vendar je Nemčija še vedno sprejemala sezonske in specializirane delavce. Kljub združevanju v slovenskih društvih in duhovni oskrbi,  je bilo dokaj razširjeno tudi ponemčevanje. Po koncu druge svetovne vojne se je začasno delo in izseljevanje Slovencev v Nemčijo začelo povečevati od leta 1965.  Zaposlovali so se v Münchnu, Ingolstadtu, Nürnbergu, Ulmu, Stuttgartu in v okolici Berlina. Razvili so delovanje v številnih slovenskih društvih, med njimi delovalo tudi več katoliških duhovnikov. Zelo uspešno deluje tudi dopolnilni pouk slovenskega jezika.

Leta 1991 so podjetniki slovenskega rodu ustanovili združenje v Stuttgartu, ki razvija gospodarske stike med Slovenijo in Nemčijo. Bogato in dolgoletno sodelovanje med Nemčijo in Slovenijo prikazuje tudi znamka s simboloma obeh držav: Nemčije s hrastovim in Slovenije z lipovim listom.

Prof. dr. Janez Bogataj

Poleg znamke je bil izdan ovitek prvega dne ter žig.

vir: posta.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura