Dogodki in prireditveGospodarstvoizobraževanjemednarodni danSlovenijaV fokusu

20. oktober – evropski dan statistike: praznik vseh ljubiteljev statistike

Boljši podatki, boljše življenje. To geslo statistiki radi ponovimo 20. oktobra, ko praznujemo evropski dan statistike in hkrati širimo zavedanje o vrednosti in pomembnosti uradnih statističnih podatkov.

Evropski dan statistike praznujemo že šestič

Evropski dan statistike se zaznamuje vsako leto, in to od leta 2016 dalje. Letos ga tako praznujemo že šestič. Splošno geslo tega dneva je že nekaj let »Boljši podatki. Boljše življenje« in tudi letos krepi zavedanje o pomembnost kakovostnih podatkov za delovanje družbe in države.

Epidemija covida-19 je pokazala, kako zelo pomembno je, da so podatki zanesljivi, kakovostni in ažurni. Ravno zato poteka letošnji evropski dan statistike pod geslom »Statistika, cepivo za zaščito demokracije in boj proti virusu dezinformacij«.

Odziv Statističnega urada na nove okoliščine

Na statističnem uradu se pomembnosti kakovostnih in ažurnih uradnih statističnih podatkov dobro zavedamo, še posebno pa v tem zahtevnem času. Kot odziv na izjemne okoliščine smo med drugim vzpostavili povsem novo raziskovanje, s katerim merimo vpliv covida-19 na različnih področjih našega vsakdanjega življenja. Na naši spletni strani smo vzpostavil tudi novo statistično področje, poimenovano Covid-19, kjer so na enem mestu na voljo objave s podatki o vplivu epidemije covida-19 na naše gospodarstvo (npr. o uvozu zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov) in družbo (npr. o našem življenju v času epidemije). Kot odziv na povečane potrebe uporabnikov po ažurnih podatkih smo začeli podatke o umrlih in rojenih objavljati pogosteje, in sicer mesečno, v podatkovni bazi SiStat pa objavljati tudi začasne podatke o številu smrti in rojstev po dnevih in mesecih.

Novim okoliščinam smo prilagodili tudi izvajanje zbiranja podatkov. Terensko zbiranje podatkov pri osebah in gospodinjstvih je še vedno močno oteženo, zato smo se še bolj usmerili v spletno zbiranje podatkov in okrepili telefonsko anketiranje.

Jasno pa je, da podatkov, ki jih objavljamo, ne bi imeli brez vas, posameznikov in poslovnih subjektov, ki izpolnjujete naše vprašalnike. Hvala!

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.
vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/9913?fbclid=IwAR1oUcPGbsCc_D1fOJ7Ymo0IWO2TNweJQ8-lP48xJyXddTUZ7x9m6Qe3WDQ

Mogoče vam bo všeč