Nekategorizirano

20 let evra: okrogla obletnica skupne valute

Evro je bil uveden v začetku leta 1991, sprva v elektronski obliki kot valuta za bančništvo in elektronska plačila. Tri leta kasneje so se mu pridružili tudi bankovci in kovanci v fizični obliki.

Skupna valuta je ljudem olajšala primerjanje cen med državami ter potovanja in nakupovanje v tujini, obenem pa omogočila varčevanje v stabilni in močni valuti. Evro je prinesel tudi priložnosti podjetjem, predvsem z odpravo stroškov pri pretvorbah valut ob čezmejnem poslovanju ter odpravo negotovosti zaradi fluktuacij lokalnih valut.

Danes je evro uradna valuta 19 evropskih držav, poleg tega pa igra pomembno vlogo v mednarodnem prostoru. Leta 2017 je bila skupna evropska valuta uporabljena za 36 % mednarodnih plačil, kar jo v globalnem kontekstu postavlja na drugo mesto, takoj za dolarjem, ki predstavlja 40 % plačilnega prometa.

Raziskava javnega mnenja Evrobarometer iz novembra 2018 je pokazala rekordno visoko podporo skupni valuti v evroobmočju. Kar 74 % vprašanih evro ocenjuje kot dobrega za Evropo, 64 % vprašanih pa ocenjuje, da je evro dober za njihovo državo. Slovenci smo z evrom še bolj zadovoljni, saj nas kar 72 % vprašanih ocenjuje, da je skupna valuta dobra za našo državo, 81 % pa meni, da je dobra za celotno Evropo.

Evro ima glavno vlogo pri razvoju gospodarske in monetarne unije, zato se evropske ustanove od začetka gospodarske krize leta 2008 trudijo izboljšati sodelovanje in koordinacijo znotraj evroobmočja, da bi zagotovili sistem, ki je močnejši in bolj odporen proti prihodnjim krizam. Ukrepi na tem področju vsebujejo uvedbo t.i. Evropskega semestra, letnega preverjanja gospodarskih, finančnih in proračunskih načrtov držav članic, uvedbo skupnega nadzora nad najpomembnejšimi evropskimi bankami pod okriljem ECB ter oblikovanje enotnega mehanizma za reševanje bank, ki preprečuje, da bi banke v težavah te stroške prenesle na pleča davkoplačevalcev.

Dogodek v parlamentu

Evropski parlament je dvajseto obletnico skupne valute počastil z dogodkom na plenarnem zasedanju 15. januarja v Strasbourgu. Na njem so sodelovali predsednik parlamenta Antonio Tajani, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, predsedujoči Evroskupini Mário Centeno ter bivši predsednik ECB Jean-Claude Trichet. Spregovorili so o pomenu skupne evropske valute in njeni prihodnosti. Posnetek dogodka in povezane vsebine si lahko ogledate v multimedijskem centru.

Ob okrogli obletnici skupne valute je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani povedal: »Evro olajšuje transakcije, pretok blaga in ljudi, krepi trgovino in turizem. Trdna in močna valuta je skupen evropski trg je naredila bolj transparenten in konkurenčnejši. Evro ni namenjen sam sebi, oblikovan je z namenom izboljšati standard življenja Evropejcev, poenostaviti poslovanje in odpreti nove priložnosti za delo in zaposlitve. Danes je evro bolj priljubljen kot kadarkoli prej, trije od štirih Evropejcev verjamejo, da koristi gospodarstvu.«

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je v nagovoru poudaril, da je evro kot trfna valuta ustvaril dve desetletji stabilnosti cen, kar podjetjem omogoča investicije in zaposlovanje. »Stabilnost gospodarstva je naloga, ki jo lahko v Evropi najlažje rešujemo, če smo povezani. Skupaj smo močnejši.«

Evropski parlament v Strasbourgu tudi gosti obsežno razstavo o skupni valuti, stavbo parlamenta v Bruslju pa od začetka leta 2019 krasijo projekcije evrskih simbolov.

Več o evru in prednostih, ki jih prinaša skupna valuta, si lahko ogledate na posebni spletni strani https://europa.eu/euroat20/sl

Mogoče vam bo všeč