Zastava Republike Kosovo (foto: EPA)
BalkanDogodki in prireditveEvropaPolitikaTwitter noviceV fokusu

16. obletnica kosovske države- kakšna je pot po kateri hodijo državljani Republike Kosovo?

Sedemnajstega(17) februarja 2008 je prehodna kosovska vlada enostransko razglasila neodvisnost od Srbije. Ta dan prebivalci Kosova praznujejo kot rojstni dan svoje države.

V Prištini so svojo  neodvisnost razglasili po devetih letih pod upravo Združenih narodov in po neuspehu mirovnih pogajanj, ki so sledila krvavim spopadom v letih 1998 in 1999, tega so končali letalski napadi Nata na takratno Jugoslavijo. Na Kosovu sicer  še za mir skrbijo tudi civilna misija Združenih narodov Unmik in enote Kforja.  Državo,  Republiko Kosovo priznava 117 držav po celem svetu.

To so dejstva in tukaj se ne more nič spremeniti, kvečjemu utrjevati, graditi in spodbujati napredek za vse tam živeče in tudi tistih po svetu.

Srbija kosovske neodvisnosti ni nikoli priznala, čeprav je Meddržavno sodišče presodilo, da mednarodno pravo ni bilo kršeno. V vsem tem času so bili Srbi generatorji vseh napetosti,  predvsem na večinsko srbskem severu. V kolikor so iskreni v svoji želji,  da je država Kosovo tudi njihova država,  bi jo sprejeli  za svojo ter se potem borili in izborili za vse kar pripada in spada  v pravice posameznih narodov, ki so tvorni element države. Kosovo bo šlo naprej. S spotikami ali brez njih.   Za notranje politične potrebe bodo imeli v Srbiji vedno vklopljene zvočnike. Obenem se zavedajo da so ti »zvočniki« omejenega  dosega. Mednarodna skupnost lahko samo potrdi de facto stanje v državi Kosovo.

Kosovo je doseglo še eno zmago. Od začetka tega leta za državljane Kosova začenja  veljati brezvizumski režim za vstop v države Evropske unije.  Ta odločitev unije velja za zgodovinsko in  bo prinesla koristi tako Kosovu kot EU.

Z potekom let od razglasitve neodvisnosti države  Republika Kosovo bo zorela tudi  demokracija in vse kar je potrebno za še večjo in boljšo ter uspešno integracijo in   vključenost v vse uradne in neuradne mednarodne tokove.

Kjerkoli že so, so vsi državljani Kosova  ponosni na prehojeno pot in na obstoj  za katerega so nekateri tudi  življenje dali. Še naprej  varno in premišljeno pot ter preudarne korake v boljšo prihodnost države Kosovo  želimo!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan