EvropaV fokusuZunanja politika

Četrtina evropskih poslancev dobro služi še z dodatnim delom

Več kot četrtina od 705 poslancev Evropskega parlamenta služi še z drugimi dejavnostmi, vrednost njihovih zaslužkov pa je skupno med 3,9 milijona in 11,5 milijona evrov, kaže najnovejša raziskava nevladne organizacije Transparency International EU (TI EU). Organizacija pri tem opozarja na morebitno navzkrižje interesov.

Poslance, ki ob mesečni poslanski plači služijo še z dodatnim delom, je mogoče najti v vseh političnih skupinah, vendar v različnem obsegu. Na vrhu lestvice po skupnih letnih prihodkih je desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP).

BRUSELJ > Več kot četrtina evroposlancev (27 odstotkov) je skupaj prijavila med 3,9 in 11,5 milijona evrov zaslužkov s postranskimi dejavnostmi, ugotavlja TI EU v svoji analizi, objavljeni v torek. Analiza temelji na posodobljeni bazi podatkov EU Integrity Watch, ki vsebuje podatke, pridobljene na podlagi izjav poslancev o finančnih interesih.

Največji zaslužkarji

Med največjimi zaslužkarji so Radoslaw Sikorski (EPP), Sandro Gozi (Renew), Asger Christensen (Renew), Guy Verhofstadt (Renew) in Tomasz Frankowski (EPP). Sikorski je denimo prijavil 40.000 evrov mesečnih prejemkov za “svetovanje”. Med prvimi petdesetimi na seznamu sicer ni nobenega od osmih poslancev iz Slovenije.

Mesečna bruto plača evropskega poslanca glede na podatke, ki jih je na svoji strani objavil Evropski parlament, znaša skoraj 9000 evrov bruto in se plačuje iz proračuna parlamenta.

Z drugimi dejavnostmi najmanj služijo poslanci Levice

Poslance, ki ob mesečni poslanski plači služijo še z dodatnim delom, je mogoče najti v vseh političnih skupinah, vendar v različnem obsegu. Na vrhu lestvice po skupnih letnih prihodkih je desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Sledijo liberalci (Renew) in socialisti (S&D). Glede na število poslancev v eni politični skupini, ki služijo še z drugimi dejavnostmi, pa je na prvem mestu Identiteta in demokracija (ID), na zadnjem pa Levica.

Dejanske številke so najbrž višje

Pri nevladni organizaciji ocenjujejo, da do 39 poslancev s stranskimi dejavnostmi letno zasluži več kot 100.000 evrov. Dejanske številke bi bile lahko še višje, saj poslanci sami prijavijo svoj zaslužek in njihove izjave niso predmet institucionalnega preverjanja.

Evropski poslanci smejo služiti z dodatnim delom zunaj parlamenta, vendar morajo to prijaviti parlamentu. Organizacija pri tem opozarja, da prijavljeni podatki pogosto niso povsem pregledni in da bi lahko dodatne dejavnosti poslancev pomenile navzkrižje interesov. Ni namreč mogoče izključiti, da bi njihove povezave z zunanjimi organizacijami lahko vplivale na njihovo glasovanje, med drugim na sejah parlamentarnih odborov.

Kot primer pri TI EU navajajo finsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Miapetro Kumpula-Natri, ki ima plačane položaje v upravnih odborih dveh energetskih podjetij v svoji državi, hkrati pa je članica odbora za industrijo, raziskave in energijo Evropskega parlamenta.

vir: https://www.primorske.si/svet/cetrtina-evropskih-poslancev-dobro-sluzi-se-z-doda?utm_campaign=si.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=si.contentexchange.me&utm_term=si.contentexchange.me

 

Originalen članek lahko preberete na https://transparency.eu/burning-candle-mep-income/

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa