hranaizobraževanjekulinarikaSlovenijaZdravje

12 načinov za prebujanje brez kave

Si težko predstavljate jutro brez kave? Poglejmo si, kako se lahko prebudimo brez kave.

1. JUTRANJA VADBA
Seveda bo najprej težko vstati s postelje in si obleči športna oblačila, a poskusite. Telovadba poskrbi za povečan krvni pretok in s tem občutek energije in prebujenosti.


BESEDILO SE NADALJUJE PO OGLASU

2. SMEH?
Smeh je dobro in mnogokrat podcenjeno zdravilo. Če se v popoldanskih urah zalotite pri zehanju, ne podležite skušnjavi. Raje si poglejte kakšen smešen posnetek hišnih ljubljenčkov ali pokličite prijatelja, ki vas zna vedno nasmejati.

3. SVEŽ ZRAK 
Verjetno nimate vsak dan priložnosti, da se pred službo sprehodite po svežem zraku in soncu, kadar pa jo imate, jo izkoristite. Če na sprehod ne utegnete, odprite vsaj okno in prezračite sobo. Podobno naredite tudi čez dan, ko čutite pomanjkanje energije in se vas poloti zaspanost.

4. HIDRACIJA 
Pijte vodo! Ko se naveličate navadne vode, jo popestrite s sadjem ali zelišči (limono, limeto, pomarančo, meto…).

5. KURKUMA

Odlična alternativa kavi je napitek kurkuma latte oz. zlato mleko. Kurkuma namreč ne podpira le procesa zdravljenja, temveč daje tudi energijo.

Za pripravo potrebujete:

1 ½ skodelice rastlinskega mleka
1 žličko kurkume
½ žličke mletega cimeta
1 cm ingverjeve korenine
1 žličko medu (po želji)
1 ščepec popra
1/4 žličke kokosovega olja

Priprava:

V kozici segrejte mleko, nato pa primešajte kurkumo, cimet, ingver, kokosovo olje in med. Na koncu napitek začinite z majhnim ščepcem popra, ki prebudi kurkumin v kurkumi.

6. BELJAKOVINE 
Za zajtrk si privoščite smuti ali avokadov namaz in podobna živila, ki vsebujejo veliko beljakovin ter dobrih maščob.

7. SPANJE
Najbolj logičen nasvet; zvečer pojdite prej spat. Pomanjkanje spanca najprej vodi v utrujenost, če se stopnjuje, pa lahko povzroči hujše zdravstvene probleme. Pomaga tudi, če pol ure pred spanjem ne uporabljate elektronskih naprav.

8. DOBRA DRUŽBA 
Vsekakor je pomembno, v kakšni družbi se gibljete. Obkrožite se z ljudmi, ki imajo veliko energije in nikar ne berite ali poslušajte negativnih novic že navsezgodaj, to vas izčrpava in utruja.

9. JABOLKO 

Strokovnjaki priporočajo, da sadje jeste v dopoldanskih urah. Že le eno jabolko ali korenček lahko pomagata, da se zbudite.

10. ROŽMARIN!
V izparilnik dodajte nekaj eteričnega olja rožmarina ali pa si skuhajte čaj iz rožamarina, saj ta odpravlja utrujenost.

11. MEDITACIJA
Če že dan pričnete stresno, zagotovo potrebujete nekaj za dvig energije. Zato se organizirajte in zjutraj meditirajte. Če jutro začnete umirjeno in osredotočeno, potem bo dan zagotovo stekel bolje in brez potrebe po zunanjih stimulatorjih. Jutro začnite s kratko meditacijo, globoko dihajte in se zahvalite za nov dan!

12. BREZ JEZE
Jeza izčrpava, kuhanje zamere prav tako. Zato odpustite in pojdi dalje, pa bo energije na pretek.

vir: https://aktivni.metropolitan.si/zdravje/12-nacinov-za-prebujanje-brez-kave/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana