SlovenijaŠportV fokusu

Nogometna drama v Stožicah – – Kek po mučni tekmi z Malto: Večkrat bi potreboval kardiologa

“Najpomembnejše je, da smo osvojili tri točke,” je po zmagi z 1:0 v Stožicah nad skromno Malto v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 pričakovano govoril Matjaž Kek. Selektor Slovenije, ki je po petih tekmah pri sedmih točkah, z igro seveda ni zadovoljen, a pričakuje, da bo že v torek v Splitu povsem drugače.

“Zgodilo se je najpomembnejše. Zmagali smo, kar je viselo nad nami. Jasno je, da je bilo kar nekaj stvari, ki bi morale biti boljše. Pretirano smo bili živčni včeraj in danes. Zmagali smo s težavo. Lahko bi realizirali stvari in tekmo mirno pripeljali do konca,” je po zmagi z 1:0, pri kateri je Slovenija v nasprotnikov okvir sprožila le tri strele, od tega dva z enajstih metrov (eno je zadela, drugo pa zgrešila), povedal Matjaž Kek.

Zahvalil se je tudi navijačem, ki se jih je tokrat zbralo celo nekaj več kot na sredini tekmi s Slovaško, a je bilo med njimi tudi veliko povabljenih otrok.

FIFA SVETOVNO PRVENSTVO

“Hvala občinstvu. Pripravilo je lepo vzdušje, kljub temu, da je bilo 5.000 gledalcev (po uradnih podatkih jih je bilo 4571, op.p). Po 75. minuti, ko nismo bili videti dovolj dobro, so nam namenili spodbudo in aplavz,” je selektor povedal o, resnici na ljubo, sicer zelo žalostnem vzdušju, ki ga brez organiziranih na tekmah slovenske reprezentance spremljamo že nekaj časa.

Slovenija je bila proti Malti, 177. reprezentanci sveta, zelo bleda in tako nadaljevala s trendom, ki ga spremljamo že nekaj časa. Pravzaprav od uvodne tekme zdajšnjih kvalifikacij, ko je v Stožicah marca letos z 1:0 padla Hrvaška. Zdaj jo v kvalifikacijski skupini H čaka prav pot na Hrvaško. S svetovno podprvakinjo se bo v Splitu pomerila v torek, to pa utegne biti prelomna tekma za slovensko reprezentanco.

“Prepričan sem, da bo na Poljudu precej bolje,” je še dejal Kek, ki bo na Poljudu spet lahko računal na tokrat kaznovanega Josipa Iličića, brez katerega je Slovenija v organizaciji napadov povsem bleda.

V Stožicah se je zbralo nekaj čez 4.500 gledalcev.

O čem je še govoril Matjaž Kek?

O zgolj treh strelih v okvir vrat Malte, od tega sta bila dva z enajstih metrov:
“Zagotovo je to premalo. Zagotovo smo igrali prepočasi, da bi strli njihovo zgoščeno obrambo, ampak Malta je že večkrat dokazala, da se zna braniti. Jasno je, da bi morali v prvem polčasu v prvih 15, 20 minutah ob visokem pritisku do prednosti, ampak smo bili živčni. Delali smo napake. Nismo pokazali odločnosti, agresivnosti. Na sto kilometrov se vidi, da nekateri igralci fizično niso na dovolj visoki ravni. Spet smo veliko menjali, igrala je relativno mlada ekipa. Čaka nas težka pot dalje.”

O premalo samozavestnih slovenskih reprezentantih:
“Kot sem rekel, je bilo že na včerajšnjem treningu opaziti živčnost. Igrali smo tudi brez Josipa Iličića. Težko pa je komurkoli vsaditi samozavest. To je lastnost, ki jo imajo športniki zmagovalci. Zelo smo si želeli zmage in do nje prišli, smo pa bili v določenih trenutkih za korak prekratki. To je lahko tudi stvar odločnosti in hrabrosti.”

O napaki Jana Oblaka, po kateri bi gostje skoraj prišli do vodstva:
“Kardiologa bi na današnji tekmi potreboval še nekajkrat, ne samo takrat. To so težke tekme, ampak okej. Ko se konča dobro, se človek lahko nasmeji, je pa težko spremljati, ko se mučiš. Zelo zgodaj smo opravili štiri menjave, nikakor nismo prišli v pravi ritem, da bi tekmo odločili že pred koncem. Potem smo zapravili še enajstmetrovko.

Jasno je, da nam dosti manjka, po drugi strani pa imamo mlado ekipo. Jako Bijola, Adama Gnezdo Čerina sem danes dal v prvo postavo. To je perspektiva slovenskega nogometa. V tem tekmovanju pa so na koncu pomembne samo točke. Zmaga se piše, ostalo se pozablja. To je najbolj pomembno. Vem pa, da boste vi iskali tudi kakovost igre in v tem se z vami strinjam, saj nisem nor. Najbolj pomembne pa so točke.”

Jan Oblak, kapetan Slovenije, si je v prvem polčasu privoščil veliko napako, a popravil svoj spodrsljaj.

O tem, da je Jako Bijola postavil na mesto osrednjega branilca:
“To je bilo za marsikoga verjetno presenečenje, meni pa logično. Že celo sezono ga gledam v moskovskem CSKA, v katerem igra na tem položaju. Upam, da smo z njim rešili vprašanje enega osrednjega branilca za daljši čas. To je bila odločitev, ki je narekovala rotacijo. Menjali smo na štirih igralnih mestih. Že drugo tekmo pa se je zgodilo, da po menjavah nismo dvignili ritma. Zdaj nas čaka poslastica na Poljudu, tretja tekma v šestih dneh. Enako velja za Hrvate. Ne vidim pa problemov s tem, če je v glavi vse tako, kot mora biti.”

O tem, ali se bo na tekmo v Splitu lažje pripraviti:
“Logično vprašanje, ki prinaša logičen odgovor. Na tekmo s Hrvaško lahko gledaš z dveh plati. Lahko si prestrašen in gre potem za najtežjo tekmo, lahko pa si samozavesten in optimist. Potem je to najlažja tekma. Jaz približno vem, kam gremo. Jasno, da igramo pri favoritu, ampak sem prepričan, da bomo v Splitu videti bolje. Upam, da bomo prišli tudi do pozitivnega rezultata.

Ta polovica koraka, ki nam manjka, me muči že dlje časa. Nekaj je tudi v značaju, zato tudi toliko menjam in rotiram. Morda preveč za tako raven tekmovanja, ampak enostavno iščem rešitve. Zavrtelo se je ogromno igralcev, ampak nekje moramo začeti.

Je pa res, da to traja že dolgo časa. Ekipa je zelo mlada. Kar se tiče Poljuda, pa se lahko o tej tekmi pogovarjamo tri ure. To mora predstavljati izziv, inspiracijo, motiv. Nisem prepričan, da nas bodo Hrvati podcenjevali. Zelo bodo motivirani, saj vedo, kaj se jim je zgodilo v Stožicah. Take tekme imam najraje. Dosti lažje bo, kot je bilo danes, ko je bilo prav moreče.”

Slovenska vrsta je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo vpisala drugo zmago.

O optimizmu Hrvatov, ki so bojda prepričani v zmago:
“Saj so v preteklosti že kar nekajkrat ropotali. Mi moramo gledati nase in na to, da bomo iztržili čim več. Zelo pomemben bo značaj. Na takih tekmah mora biti vseeno, ali igraš tri tedne ali pa deset dni. Ali si odigral veliko minut v klubu ali pa malo.

Pozitivno zame je, da so priložnost dobili nekateri, ki do zdaj niso igrali veliko. To je tveganje, v katerega grem zavestno. S tem bom tudi nadaljeval. Se pa išče kakovost in mi smo v razkoraku. Ne slepim se. Vem, na čem sem. Podcenjevanje pa za nikogar ni dobro. Zna biti zanimivo. Videli bomo, kako. Tam bo štela samo odločnost, hrabrost in nič drugega. Če bo drugače, nas lahko Hrvati pregazijo.”

 

vir: https://sportklub.n1info.si/nogomet/kek-po-mucni-tekmi-z-malto-veckrat-bi-potreboval-kardiologa/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija