Nekategorizirano

100 letnica združitve Prekmurja z matico: Kučanov laboratorij idej: SOS: Denar za samo izbrance.

Počasi se razkrivajo rezultati obiskov Milana Kučana pri svojem učencu in operativnem izvajalcu Aleksandru Jevšku v Murski Soboti.  Kot smo že pisali, so obiski na občini pri “Sandiju” namejeni uradno 100 letnici združitve Prekmurcev z matico, vendar kdor vsaj malo pozna delovanje Milana Kučana in njegovih fantov (“kučanistov”) ve, da je agenda bistven širša. 

Milan Kučan je v zenitu svojega tuzemeljskega bivanja dejaven kot še nikoli. Njegova “kardeljanska” misel, materializirana v raznih mehkih ukrepih, bo nas pod taktirko razširjenega predsedstva (“kučanistov”) rajnke SFRJ “razveseljevala” še nekaj časa. “I posle Kučana, Kučan,” bi lahko rekli. Kučan ne želi narediti napake, kot jo je svoj čas Tito.

Ena izmed nalog t.i. kučanistov (rezervatorji kučanove ere), v katerem igra nekdanji policist berijevsko vlogo, je vseslovenski “pilotski” projekt, ustanovitve “pokrajin”. Kot pa je že v navadi pri bivših komunistih, so besede samo zaslomba, beseda pa je tipično negacija sama sebe in z dejanskimi učinki projekta ni povezana. Cilj projekta “pokrajin” bo prekanaliziranje denarnega toka v roke nekaj posameznikov – županov, ki jih Kučan smatra zaupanja vrednih. 

							Jevšek igra svojo vlogo več kot odlično. Sprejel je kandidaturo za evropskega poslanca, tako lahko s finančno podporo svoje zgubarske stranke (SD) potuje po Sloveniji. Cilj ni zmaga na volitvah v EU parlament. Nikoli ni bila! Cilj je prepričevanje županov (lobiranje) o Kučanovi zamisli ustanovitve t.i. rdečih pokrajin.

Tako bi s spremembo zakonodaje občine del svojih pristojnosti prenesle na nov “para” državni organ (svet pokrajine ali nekaj podobnega), v katerem bi sedeli župani najmočnejših občin glede na statistične regije. Ključna sprememba bi bila v glasovalnih pravicah. Župani manjših občin več ne bi imeli enega glasu, ampak bi bil njihova teža povezana s številom prebivalstva. Glasovanje o delitvi denarja bi potekalo podobno kot glasovanje na Evroviziji. 5 velikih bo pri delitvi denarja ves čas pri koritu. Manjše občine bodo tako ali preglasovane ali pa bodo imele pristojnosti na nivoju sedanjih krajevnih skupnosti. Vsi pomembni predvsem finačno intenzivni projekti bodo v rokah nekaj lojalih županov. Rdečih seveda!

In zakaj ravno Prekmurje kot pilotski projekt? Kučanu in kučanistom – ti so bili v zadnjem letu temeljito prečiščeni, se je zdela prekmurska pokrajina ustrezen poligon za izvedbo. Velikost in servilnost prebivalstva je ravno pravšnja. Četudi bi šlo kaj po zlu, vedno se bo našel vazalni poslanec NSi, ki bo opravil naprositve v parlamentu za Kučana (pardon Prekmurje). Zadnja seja in ekskluzivno poročanje častnika Delo v lasti gradbenega tajkuna Petriča je bila več kot simptomatična. 

Sprememba zakonodaje bi tako omogočila Židanovi SD v Murski Soboti odstavitev direktorja Pomurskih lekarn Zajca in prekanaliziranje denarnega toka Pomurskh lekarn v občinsko blagajno. In ko “pade” Zajc, zadnja uporniška trdnjava v soboških javnih zavodih in podjetjih, “pade”  Murska Sobota, z njo pa bodo padli tudi vsi “neposlušni” direktorji združb, ki se sedaj upirajo in nočejo predati toka denarja v roke izbrancev rdeče oblasti.  S temi spremembani bo Slovenija dokončno postala model post sovjetske države. Vendar ne latvijskeg tipa, ampak beloruskega. O tem pa kdaj drugič.

Prvi korak k izvedbi pilotskega projekta pokrajin po Kučanovi meri bo Jevškov prevzem vajeti Skupnosti slovenskih občin?

https://skupnostobcin.si/2019/ 05/vabilo-medijem-1-seja- predsedstva-sos/

Skupnosti občin Slovenije njen dosedanji predsednik Branko Ledinek predal županu MO Murska Sobota dr. Aleksandru Jevšku, ki je na volilni skupščini prejel največje število glasov med mestnimi občinami, ki so članice SOS.  

Osrednja vsebinska točka 1. seje predsedstva bo posvečena tematiki ustanavljanja pokrajin, h kateri je vabljen izr. prof. dr. Boštjan Brezovnik iz Pravne fakultete v Mariboru. Prav tako bo podana informacija o delu Delovne skupine za pripravo predlogov za spremembo zakonodaje, ki bo zmanjšala stroške občin, sicer pogovori o ukrepih še potekajo.

https://skupnostobcin.si/2019/ 05/vabilo-medijem-1-seja- predsedstva-sos/

 

 
 

Mogoče vam bo všeč