hranaizobraževanjekulinarika

10 načinov priprave stročjega fižola

Menda ni prebavi prijaznejše oblike fižola, kot je stročji fižol. Ker vsebuje veliko visokovrednih beljakovin, deluje poživljajoče na celotno telo. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na telo se spodobi, da ga v poletnih mesecih zajemamo z veliko žlico!

Stročji fižol krepi prav vse telo. Vsebuje veliko beljakovinvitaminov (A, C, K, B1, B2 in B3), folne kislinekalcijaželezaniacina in še bi lahko naštevali. Menda ni pomembnejšega telesnega organa, ki ga stročji fižol ne bi spravil k živahnejšemu delovanju. Odpravlja utrujenost, pomaga pri preskrbi celic s kisikom, pospešuje presnovo, spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu, krepi delovanje živčnega sistema in jeter ter pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil. Med drugim tudi znižuje holesterol. In prav zaradi številnih pozitivnih učinkov je priporočljivo, da si ga v poletnih mesecih pogosto privoščimo.

Stročji fižol moramo pred zaužitjem vedno skuhati, saj presen stročji fižol vsebuje strupeno beljakovino fazin, ki povzroča zlepljenje eritrocitov. Ta se že po nekaj minutah kuhanja povsem razgradi.
Stročji fižol moramo pred zaužitjem vedno skuhati, saj presen stročji fižol vsebuje strupeno beljakovino fazin, ki povzroča zlepljenje eritrocitov. Ta se že po nekaj minutah kuhanja povsem razgradi. / FOTO: iStockphoto

Pri nakupu pazimo, da izbiramo čim bolj sveže nabrane in čvrste stroke brez madežev in mehkih delov. Sveži stroki so napeti in glasno počijo, ko jih prelomimo. Če se strok samo upogne in ne prelomi, je to zanesljiv znak, da fižol ni sveže nabran. Izbiramo lahko med različnimi oblikami, barvami in vrstami stročjega fižola; lahko je dolg ali kratek, ploščat ali okrogel ter rumene, svetlo ali temno zelene barve. Zelo okusna slovenska avtohtona sorta je ptujski maslenec, ki izvira iz okolice Apač na Dravskem polju. Stroki so rumeni, zrna pa vijoličasto črne barve. Mesnat stročji fižol običajno pripravljamo kot prilogo ali glavno jed. Stročji fižol drobnejših vrst pa je primeren predvsem za solate, juhe in enolončnice.

Priprava stročjega fižola je tako enostavna, da ga lahko vedno pripravimo na drug način. Lahko ga dodamo v barvite poletne juhe ali enolončnice, lahko ga pripravimo v solati ali kot prilogo, odlično pa se obnese tudi kot glavna jed.
Priprava stročjega fižola je tako enostavna, da ga lahko vedno pripravimo na drug način. Lahko ga dodamo v barvite poletne juhe ali enolončnice, lahko ga pripravimo v solati ali kot prilogo, odlično pa se obnese tudi kot glavna jed. / FOTO: iStockphoto

Priprava stročjega fižola je zelo enostavna. Stroke pred kuhanjem po potrebi operemo, nato pa porežemo nastavke pecljev in po želji tudi vršičke na nasprotni strani. Z nitastega stročjega fižola moramo odstraniti tudi niti, saj ostanejo po kuhanju trde. Težje odstranljive niti lahko odstranimo tako, da fižol 3 minute blanširamo v vreli vodi. Očiščene stroke nato skuhamo v kropu ali v sopari. Kuhanje v sopari je seveda bolj priporočljivo, saj se med kuhanjem ohranijo hranilne snovi. V primeru, da stročji fižol kuhamo v kropu, pa moramo paziti, da ga ne prekuhamo. V odkritem loncu ga kuhamo samo od 5 do 12 minut – biti mora skuhan, vendar mora hkrati ostati čvrst. Če želimo, da zelen stročji fižol ohrani lepo zeleno barvo, ga takoj po kuhanju odcedimo in za minuto ali dve potopimo v ledeno mrzlo hladno vodo. Nato ga dobro odcedimo in pripravimo po željenem receptu.

Casserole iz stročjega fižola je odlična poletna jed, ki skorajda ne potrebuje priloge. Dovolj bo že kos domačega kruha in velika skleda solate.
Casserole iz stročjega fižola je odlična poletna jed, ki skorajda ne potrebuje priloge. Dovolj bo že kos domačega kruha in velika skleda solate. / FOTO: iStockphoto

Pri stročjem fižolu je morda najboljše to, da ga lahko jemo hladnega ali toplega. Odlično se ujame s (prepraženo) čebuločesnomkisom ali limoninim sokomrastlinskimi olji (sončnično, laneno, olivno ipd.), peteršiljemšetrajemkopromorehi in sirom. Dolenjci in Belokranjci stročji fižol zabelijo z maslom in kislim mlekom, Štajerci in Prekmurci pa z zaseko ali ocvirki in kislo smetano, včasih pa tudi z na maslu prepraženimi drobtinami. Načinov priprave stročjega fižola je resnično veliko in v prav vseh oblikah je zelo okusen. Priporočamo vam, da preizkusite katerega od naslednjih receptov:
► juha iz stročjega fižola,
► solata iz stročjega fižola s feto in orehi,
► stročji fižol v solati,
► dušen stročji fižol z gobami,
► stročji fižol s slanino,
► stročji fižol s sezamom,
► casserole iz stročjega fižola,
► fižolov casserole s čebulnimi obročki,
► metuljčki s pestom, krompirjem in stročjim fižolom,
► 
boranja.

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana