Brest: Neformalno srečanje ministrov za zunanje in obrambne zadeve
SlovenijaZunanja politika

Zunanja politika: “Minister dr. Logar podprl revidiran predlog strateškega kompasa in pozval k diplomatski rešitvi napetosti v Rusiji”

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Brestu v Franciji udeležil neformalnega srečanja Sveta EU za zunanje zadeve (Gymnich), na katerem so ministri osrednji del razprav namenili varnostnim razmeram v Vzhodni Evropi ter odnosom EU-Kitajska. Nadaljevali so tudi politično razpravo o Strateškem kompasu.

Minister Anže Logar pred zasedanjem Gymnich ( Foto MZZ)

Srečanje se je začelo s skupnim zasedanjem ministrov za zunanje zadeve in ministrov za obrambo, na katerem so nadaljevali politično razpravo o strateškem kompasu na podlagi njegove prve revidirane verzije, ki je bila pripravljena po razpravah v okviru Sveta in Evropskega sveta ob koncu slovenskega predsedovanja Svetu EU. Razprava se je osredotočila na hitre odzivne sile, prožnejše postopke odločanja in odziv na hibridne grožnje. Izpostavili so vprašanje ravni ambicioznosti, geopolitična vprašanja ter nekatera konceptualna vprašanja kot na primer vprašanje integriranega pristopa. Minister dr. Logar je podprl revidiran predlog strateškega kompasa ter potrdil naklonjenost Slovenije krepitvi učinkovitosti odziva, razvojem enotnega odziva na hibridne grožnje ter nadgradnjo partnerstev. Za Slovenijo ostajajo ključnega pomena krepitev sodelovanja z Natom in čimprejšnji sprejem tretje EU-NATO deklaracije, stabilnost in vključevanje Zahodnega Balkana ter učinkovitejše odločanje. Na podlagi s strani ministrov predstavljenih dodatnih predlogov bo pripravljena nova, revidirana verzija dokumenta s ciljem dokončnega sprejema na Evropskem svetu v marcu.

Zunanji ministri so nadaljevali z razpravo o nestabilnih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih oboroženih sil na meji z Ukrajino ter vedno bolj agresivne drže Ruske federacije v odnosu do Ukrajine, ki je večer pred razpravo doživela obsežen kibernetski napad. Ministri so si bili enotni, da je potrebna solidarnost z Ukrajino in jasen poziv Ruske federacije k de-eskalaciji, sicer lahko pričakuje odziv EU na podlagi sklepov Evropskega sveta, sprejetih decembra 2021. Ministri so izmenjali mnenja tudi glede Belorusije in hibridnih napadov Aleksandra Lukašenka proti EU članicam ter o razmerah v Kazahstanu.

Minister dr. Logar je pozval k diplomatski rešitvi ter k prenehanju stopnjevanja napetosti s strani Ruske federacije. Ob morebitni nadaljnji eskalaciji je poudaril potrebo koordiniranega pristopa z mednarodnimi partnerji. Izpostavil je pomen vključenosti EU v pogovore ter usklajenega pristopa vseh njenih članic v okviru različnih mednarodnih organizacij, predvsem Nato in Ovse.

Ministri so obravnavali razmere v Maliju in možnost vzpostavitve omejevalnih ukrepov proti predstavnikom interim oblasti, ki zavirajo tranzicijo, o čemer se bo razprava nadaljevala na delovnih skupinah Sveta. Visoki predstavnik Josep Borrell je ministre seznanil o stanju osmega kroga pogajanj glede iranskega jedrskega programa (JCPOA).

V strateški razpravi o odnosih EU-Kitajska so ministri govorili o možnosti uporabe večplastnega pristopa do Kitajske, v skladu s katerim je Kitajska hkrati partner, ekonomski konkurent in sistemski tekmec. Izmenjali so mnenja o odzivu EU na vse bolj aktivno vlogo Kitajske v multilateralnem sistemu, kjer Kitajska v okviru OZN vse bolj promovira svojo vizijo sveta in samega multilateralizma. Srečanje so sklenili z neuradnim delovnim kosilom, na katerem so zunanji ministri na povabilo predsedujoče Svetu EU Francije izmenjali mnenja z zunanjo ministrico Senegala Aïssato Tall Sall ter predsednikom Komisije Afriške unije Mousso Fakijem, in na temo odnosov med EU in Afriško unijo. V razpravi so se osredotočili na priprave na 6. vrh EU-Afrika, ki bo predvidoma potekal 17. in 18. februarja 2022 v Bruslju. Poudarek je bil na priložnostih nadgradnje partnerstva in strateških povezav med unijama.

Neizpodbitno je,  da sedanja posadka okoli zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja stvari glede diplomatskega delovanja in veljave Slovenije na diplomatski sceni šele postavlja na svoje mesto. Na mesto na katerem bi mogla in morala biti vse čas.

Vane T. Costa

Vir in foto: MZZ

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija