Demonstracijsko vožnjo po še nedokončani progi je izvedel Robert Karlatec, izkušeni smučarski tekač in direktor podjetja Rossi Sport
LokalnoSlovenijaŠport

Rekreacija: Bele radosti na desnem bregu Savinje. Od jutri v mestnem parku na voljo proga za tek na smučeh.

V Mestni občini Celje smo bogatejši za novo pridobitev, ko gre za zimsko rekreacijo na prostem. Družbi ZPO Celje, ki je upravljavec – športno rekreativnih površin v občini,  je v minulih dneh z intenzivnim zasneževanjem in ob dovolj nizkih temperaturah uspelo pripraviti progo za tek na smučeh do te mere, da bo ljubiteljem tega priljubljenega športa na voljo od jutri, sobote 15. januarja. Danes popoldan in verjetno tudi še zvečer bodo izvedena še zadnja ureditvena dela, da bo proga jutri nared za smučarje tekače.

Informativna tabla o progi za tek na smučeh v mestnem parku

»Veseli nas, da v teh dneh naše mesto s progo za smučarski tek v mestnem parku dobiva možnosti za novo obliko zimske rekreacije. Prepričan sem, da se bodo številni prebivalci Celja in okolice različnih generacij z veseljem podali na progo, saj je tek na smučeh zelo priljubljena športna panoga. Zaradi možnosti gibanja v naravi, koristi za zdravje in seveda tudi velikih športnih uspehov v tej panogi v zadnjih letih,« je na dopoldanski predstavitvi tekaške proge povedal Vladimir Ljubek, podžupan Mestne občine Celje.

Družba ZPO Celje je na pobudo Mestne občine Celje, ki je financirala naložbo, ob koncu preteklega leta kupila dodatno opremo za zasneževanje površin in sicer dva nova snežna topova, hladilni stolp in visokotlačno črpalko. Investicija v novo opremo je ocenjena na približno 86 tisoč evrov.

Priprava proge za smučarski tek

Proga za smučarski tek je urejena v zahodnem delu mestnega parka, dolga je približno 400 metrov. »Uporaba proge bo brezplačna in verjamemo, da bo pritegnila veliko smučarjev tekačev, tako začetnikov kot tudi tistih, ki so že bolj vešči teka na smučeh in da bodo na njej uživali. Upam tudi, da bodo občani spoštovali, da je proga namenjena smučarskemu teku in da ne bo prihajalo do uničevanja, da je ljudje ne bodo uporabljali za sprehode in druge aktivnosti, za katere proga ni namenjena. Ob primerno nizkih temperaturah bomo izdelovali dodaten sneg in ga navažali na progo, tako da jo bomo redno vzdrževali in jo po možnosti tudi podaljševali, če bo na voljo dovolj snega,« pa je dejal Ivan Pfeifer, direktor ZPO Celje.

Izjavo za javnost sta novinarjem podala podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek in direktor ZPO Celje Ivan Pfeifer

V sodelovanju z Zavarovalnico Sava, podjetjem Rossi Sport ter Teniškim klubom Celje bo družba ZPO Celje zagotovila tudi brezplačno izposojo nekaj kompletov opreme za tek na smučeh. Ker gre za rekreativno prizorišče v naravnem okolju in ker ne gre za organizirano vadbo izpolnjevanje pogoja PCT za uporabo tekaške proge ni obvezno, ga bo pa treba spoštovati za izposojo tekaške opreme v prostorih teniškega kluba.

V drugi fazi je v mestnem parku predvidena tudi ureditev manjšega otroškega sankališča. In še več zadovoljstva. Za svoje občane. Tako kot je prav.

Vane T. Costa

foto: 1,2,3(MOC),4(ZPO)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno