hranaosveščanje potrošnikovSlovenija

ZPS: Ocenjevanje: koliko je odvečne embalaže pri sadju in zelenjavi?

V trgovinah je vedno več pridelkov pakiranih, tudi sadja in zelenjave, ki sta se včasih prodajala brez embalaže. Trgovci pogosto izpostavljajo ekološko ozaveščenost in skrb za okolje, ampak: ali so trgovine res okolju prijazne? Ali se potrošniki lahko izognemo odvečni embalaži?

V poletnih mesecih smo pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili in ocenili koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih.

Zoom OCENJEVANJE

Več kot tretjina pregledanega sadja in zelenjave je pakirana.

Najtežje se bomo temu izognili v diskontih Hofer in Lidl, ki sta za delež pakiranega sadja in zelenjave prejela skupno oceno nezadovoljivo, a tudi pri največjih trgovcih Spar in Mercator je več kot polovica pridelkov pakirana.

Malenkost bolje je pri E. Leclercu, kjer je problematična le ponudba pakiranega korenja in paradižnika. Z skupno oceno zelo dobro so vzor trgovcem lahko trgovine Kalček, ki ponujajo zgolj nepakirane pridelke.

Korenje in paradižnik najpogosteje pakirana

Daleč največ je na trgovskih policah pakiranega korenja, sledi paradižnik, ki je v več kot polovici primerov na voljo zgolj pakiran, najpogosteje v plastični embalaži. Najlažje se embalaži izognemo pri nakupu kumar, saj kar pri petih trgovcih ponujajo zgolj nepakirane.

Pri Lidlu imajo z daleč največjim deležem pakiranih kumar (kar 77 odstotkov) še zelo veliko prostora za izboljšave.

embalaza ocenjevanje 2

LidluHoferjuMercatorju in Sparu je pakiranega paradižnika občutno več kot nepakiranega, zato ocena nezadovoljivo. Opazili smo, da so najpogosteje pakirane bolj drobne sorte, kot je češnjev paradižnik. Med njimi tudi lokalno pridelan paradižnik Lušt iz Slovenije, ki je v več kot polovici primerov pakiran.

Korenje je v primerjavi s paradižnikom manj občutljivo na poškodbe, zato preseneča, da je delež te vrtnine v (plastični) embalaži daleč največji. V Hoferju in Eurospinu se embalaži ne moremo izogniti, saj imajo v ponudbi zgolj pakirano korenje. Izključno nepakirano je na voljo zgolj v Kalčku. V drugih trgovinah je pakirana vsaj polovica korenja v ponudbi. Izključno nepakirana jabolka so na voljo zgolj v Kalčku in E. Leclercu. Največ embalaže pa je spet pri Lidlu in Hoferju.

Popolnoma brez embalaže so paprike v Kalčku in Eurospinu. Pri Hoferju in Lidlu sta pakirani kar dve tretjini ponudbe paprik.

Nepakirana zelenjava je cenejša

Nepakiran paradižnik je na splošno cenejši, a ker so ravno manjše sorte običajno pakirane, je prava primerjava težja. Smo pa ugotovili, da je lahko pakiran češnjev paradižnik vse do dvakrat dražji od nepakiranega.

embalaza ocenjevanje 3

Tudi pri papriki in kumarah so cenejše nepakirane izbire. Pri paprikah z izbiro nepakirane lahko prihranite tudi do dva evra na kilogram. Kilogram nepakiranega korenja je le za nekaj centov ugodnejši od pakiranega. Pri jabolkih je trend ravno obraten, saj so cenejša izbira jabolka pakirana v 2-kilogramske vreče.

Naš nasvet

  • Izognite se nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Uporabite vrečko za večkratno uporabo ali pridelke preprosto zložite v voziček ali nakupovalno košaro ter jih pred uporabo doma operite. Tako se boste izognili odvečni embalaži, ki vpliva na okolje in v vašem gospodinjstvu ustvarja dodatne stroške.
  • Kupujte sezonsko in lokalno, najbolje neposredno pri kmetu v okolici. Lokalni pridelki zaradi krajših transportnih poti manj vplivajo na okolje.
  • Pri nakupu nepakiranega sadja in zelenjave lahko prihranite, saj je običajno ugodnejše kot pakirano, prav tako se izognete odpadni embalaži, ki konča v zabojnikih.
  • Z nakupom nepakiranega sadja in zelenjave se boste lažje izognili zavržkom hrane, saj boste kupili točno toliko, kolikor potrebujete.
  • Na vsak način se izogibajte plastičnim vrečkam za enkratno uporabo, ob izbiri biološko razgradljivih vrečk pa bodite pozorni pri njihovem odlaganju, saj ne sodijo v zabojnike za embalažo, pač pa v rjave (bio) zabojnike.

Avtorica: Nika Kremić

vir: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/140-ocenjevanje-koliko-je-odvecne-embalaze-pri-sadju-in-zelenjavi

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana