VMRO-DPMNE že dela na koaliciji za bodočo makedonsko vlado(Foto: REUTERS)
BalkanEvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Zmagovalci na makedonskih parlamentarnih volitvah-VMRO-DPMNE pritisnili na plin- pogovori o novi koalicijski vladi so že v teku

Sedaj je slika že  jasna. VMRO-DPMNE so zmagovalci s trikrat boljšim rezultatom in poslanskih sedežev kot dosedanji »socialistični«  razgrajevalci  ter razkrojevalci makedonske družbe SDSM(58:18). To je za poražence okamenela resnica in mlinski kamen,  ki jih je potegnil v politično brezno in razkroj, ki se je že začel z odstopi, umiki in še česa. Tudi s skrivanjem. Če že ne begom in pobegom iz države. O tem kdaj kasneje.

Že včeraj je podpredsednik VMRO-DPMNE Timčo Micunski  napovedal, da bo prvi sestanek delovne skupine VMRO-DPMNE, ki jo vodi predsednik stranke Hristijan Mickoski, in predstavniki koalicije albanskih strank “Vredi” danes ob opoldne. Vredi je absolutna zmagovalka v korpusu albanskih strank, ki so pravzaprav  zrasli na uporu in odporu do DUI-dosedanje vseprisotne v vseh vladah v RS Makedoniji stranke, ki je postala sinonim  za sistemsko korupcijo in destruktivno politiko v tej najbolj južni nekdanji jugoslovanski republiki, ki so jo spravili tako daleč, da je v svoje ime celo dodala geografsko determinanto s katero je Makedonija izgubila primarno sestavino, makedonsko bit.

Foto: RIK RSM

»Predstavljena bodo stališča obeh strani, videli bomo, kakšna bodo stališča, a če bomo imeli obojestransko dobro vero, če bomo realni glede pričakovanj in če bomo usmerjeni v ustvarjanje politik v interesu državljanov za obnovo upanje v tej brezupni državi, brezupu, ki je bil, rekel bi, glavni simbol zadnjih sedmih let vladavine SDSM in DUI, potem bomo našli skupni jezik, je dejal Micunski.

Kot je  že skorajda znano, kar mi je tudi pritrdil  vir iz vrha VMRO-DPMNE,  bo poleg koalicije VREDI(VLEN) k pogajanjem  pristopilo tudi gibanje ZNAM. So gibanje državljanov in za popravek očitno narejenih škod v zadnjih sedmih letih. To je zapisano v njihovem programu  v katerem je med drugim napisano da,  se bo ZNAM zavzemal za zaščito makedonske identitete, jezika, zgodovine in kulturne dediščine.

 

Kljub nekaterim podtalnim poskusom in grožnjam s strani že dosedanjih »vladarjev« z usodo albanskega dela prebivalcev v RS Makedoniji, DUI( Demokratska unija za integracijo), četudi je njihovo dolgoletno početje  bilo v nasprotju od vsega kar bi moral pomeniti naziv DUI.  Tukaj bo postavljena pika.

To so pokazali (DUI) te dni, ko so  iz makedonskega  političnega zakulisja začeli prihajati namigi,  informacije o  načrtovanem subverzivnem delovanju ter morebitnim sistemskih motenj, s strani DUI-ja,  v kolikor ne bodo še  naprej del oblasti. Žal zanj, kot je slišati, so »vlak« integracije  že zamudili. In tudi nekaj časa bo peljal mimo njih ne da bi se ustavil.  Posadka na vlaku bo imela v rokah  drugačen seznam potnikov, ki bodo  znali peljati k neki drugačni  boljši prihodnosti tamkajšnjih  ljudi.

Za boljši jutri(Foto: REUTERS)

Zelo očitna desnosredinska koalicija v Makedoniji, celo velika koalicija, bo luč na koncu političnega tunela ki tako močno zasijala, da bodo končno lahko delovali in ustvarjali  in spreminjali svoj vsakdan na bolje. Morebitna velika koalicija, ki bo po  seštevku imela 77 poslanskih sedežev in glasov  bo  garant za uspeh zastavljenega.

Srečno roko pri tem dolgoročno pomembnem početju zagotovo potrebujejo. Upajmo  da bo tudi v resnico tako.

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan